A tek čuda Dizeldorfa

  • Tekst 
  • Objavljeno u Blog
  • Bookmark and Share

dizeldorf 000

Veliki je i lep Vinitaly i svaka mu čast na tome, ali svi znamo ko je glavna faca u gradu. Kažu da utiske treba zapisivati dok su sveži. Sa sećanjima i osećajima vezanim za prethodni vikend sigurno neću imati poteškoća narednih nekoliko meseci.

Godinama unazad slušam priče o Prowein sajmu. Priče koje skoro da liče na SF filmove sa vinarima, distributerima i ostalim vinskim profesionalcima u glavnim ulogama. Radnja ovog filma odvija se na široj teritoriji grada u rurskoj oblasti pod nazivom Dizeldorf, uključujući i okolna mesta u krugu od 50 km. Vreme zbivanja 21 vek, tačnije 2015. godina. A sada SF deo – izloženo preko 500.000 vina !!?? Dobro ste pročitali: preko pet stotina hiljada različitih vina iz celog sveta.

Izložbeni prostor pokriva i premašuje ukupan prostor dva beogradska sajma, šleperi čaša, flaša i ostale opreme pune se i prazne na parkingu između hala, a spisak izlagača podseća na telefonski imenik manjeg grada. Poređenja radi, najveća godišnja izložba vina u Srbiji odvija se krajem godine u Hajatu i, u boljim slučajevima, posetioci imaju priliku da probaju 600 – 700 različitih etiketa. Ovde govorimo o skoro 1.000 puta većoj manifestaciji.

dizeldorf table

Nabrajanje, ko je sve prisutan od izlagača, je čisto gubljenje vremena. Na licitiranje sa brojevima novinara, posetilaca, turista i profesionalaca, osoblja sajma, ugostitelja i ostalih prisutnih, ne treba trošiti energiju i gubiti vreme u nadmetanju sa sličnim hapeninzima. Mnogo je bitnije reći da učesnici nastupaju grupisani po zemljama ili regionima, ili kao u slučaju najmoćnijih, pojedinačno. Vredelo bi samo napomenuti da oni najčuveniji, najmoćniji i najtraženiji nisu ni ovde prisutni. Nećete naći prve rodove Bordoa, kao ni najskuplja vina Burgundije. Ako ste imali sreće da dođete u situaciju da probate vina nekih svetskih vinskih sila, pitanje je da li ćete biti baš u prilici da probate i najbolje primerke iz premijum kategorije. Vrlo često su probe tih vina ostavljene samo za najubedljivije potencijalne kupce i distributere.

dizeldorf 04

Ovo napominjem jer je ovaj događaj osmišljen i organizovan pre svega za vinske profesionalce, ljubitelji vina, koliko god bili natprosečni konzumenti, nemaju ovde puno šta da traže. Susreti sa proizvođačima, preprodavcima i distributerima se zakazuju mesecima unapred i pitanje je ko će od njih imati nešto vremena da odvoji za slučajne prolaznike. Mada, uz dovoljno upornosti i domišljatosti, čak i turista bi mogao da naleti na gutljaj vrhunske kapljice. To umnogome zavisi i od prezentera, vinske kuće, čak i zemlje porekla. Najuobraženiji su, pogodićete, Francuzi. I to po principu: što severnije, to napucanije (da ne upotrebim neke sočnije termine koji bi bili primereniji). Italijani, Španci i Portugalci, kao da su došli na fudbalsku utakmicu. Mediteranski karakter ne sakrivaju, a i zašto bi. Vrlo su prijatni i komunikativni, bez osetne rezerve prema nekom ko ipak nije došao da dogovori kupovinu stotina hiljada njihovih boca. Sličan stav primetan je i kod Amerikanaca. Još opuštenija atmosfera. „Šta vas zanima? - Samo najbolje i najskuplje. - Može, izvol'te kabernei od po 200 – 250 $ boca, enolog(inja) do pre par godina radio(la) za Screaming Eagle, sad je kod nas”.

I stvarno, vino da se smrzneš. Po pitkosti i zavodljivosti stari svet mu ne može prići. Ornelaia i Sasicaia mi padaju na pamet, ali i na kolena pred ovim vinima. Sjajno.

dizeldorfa 02

Ali ipak najveće iznenađenje su bili američki pinoi. Crni, naravno. Kalifornija i Oregon. Tražio sam Oregon, ali oduševila me Kalifornija. Russian River, Santa Barbara i Carneros. Cenovni razred 20 – 70 USD retail. Potpuno osveženje. Drugačije od svega prisutnog na našem tržištu. Opšti utisak cele grupe – svi bi da se vrate i ponovo probaju amerikance. Miles (Sideways 2004) je bio potpuno u pravu kad je glorifikovao pino. Ne trebaju im Francuzi pored ovakvih primeraka. Sad mi stvarno nije jasno zašto čitava odeljenja srpskih uvoznika jure razmaženi i nabeđeni Penfolds, a sa ovim „ortacima” niko reč nije razmenio. Verovatno opet naša čuvena logika. Takvi smo ti mi, što bi rekao drug Bahusov naslednik „sa one strane Dunava”.

dizeldorfa 00

Male vinske privrede ovde nastupaju pod patronatom države uz obavezno vođstvo predstavnika jednog od najvećih proizvođača. Organizacija bi trebala da postoji, neko bi trebao da okači predvodničko zvonce, a i lakše je pametnog slušati nego glupom komandovati. U tom cilju svi treba da podnesu određenu žrtvu. I mali i veliki. Samo još da se dogovorimo i usaglasimo. Znači nikad. Ta misao me rastužuje. Uh, kad ne bih bio u pravu. 

Valjda će me neka dogledna budućnost demantovati. Nadam se i priželjkujem svim srcem. Do sledećeg sajma, živeli ...

nazad na vrh

Srodni tekstovi