Pij puno, pij dobro

Pij puno, pij dobro

Na tržištu se pojavio „beginboks” (beg-in-box) vinarije Iriški podrum, isturenog mega odeljenja Vinarije Kovačević. U atraktivnom pakovanju od tri litre, crveni, beli i roze Orfelin pričaju jednu sasvim novu srpsku vinsku priču, priču o kvalitetnim vinima za male pare!

Ne govorimo ovo bez osnove, jer je već premijera bele Orfelin kupaže brojnih fruškogorskih sorti ponela svojevremeno veoma visoke ocene na najznačajnijem domaćem ocenjivanju, a vino je bilo u odličnoj kondiciji i dve godine docnije! A kad pogledate cenu ovog „beginboksa”, koja iznosi 990 dinara sve sa pdv-om, doći ćete do spoznaje da klasična boca po zapremini, tj 0,75 litara u ovoj varijanti, staje tek nešto više od 200 dinara! I to odličnog vina! 

bag in box

Da li je to (konačno) na pomolu novi pristup prosečnom srpskom vinopiji? U nekadašnjoj Jugi jedna od najpopularnijih televizijskih i uopšte reklama bila je ona Badelova – „Pij malo, pij dobro”! Ne znam koliko se tada Badela pilo (sva je prilika mnogo!), ali ljubitelj vina u Srbiji s prosečnom platom danas sasvim sigurno pije malo, a verovatno i ne baš toliko dobro. I tu dolazimo do apsurda! Vino spakovano u „beginboks” kao da još nije uhvatilo koren u najširem srpskom domaćinskom okruženju. „Kilaši”  od 120 do 250 dinara na akciji i dalje suvereno vladaju, uprkos bilo kakvoj zdravorazumskoj logici. Svakojaka flaširana vinska „krv”, u kojoj ima ostataka grožđa koliko i osiromašenog uranijuma u kokošijem jajetu, i dalje je iz apsolutno budalastih razloga privlačnija srpskom kupcu od nemerljivo kvalitetnijih vina po istoj ceni u „beginboksu”! 

Međutim, ako naši vodeći vinari, kakav je Kovačević, ali i neki drugi kako je najavljeno (a već smo videli kupljene linije za punjenje), krenu tim putem, nacionalno nepce moglo bi ubrzo da se navikne na daleko bolji i kvalitetniji ukus vina. Onda bi verovatno i put do nešto skuplje buteljke bio lakši.

Dakle, izgovor da nastavite da pijete flaširanu vodu obogaćenu hemikalijama s etiketom na kojoj piše „vino”, pa makar se radilo i o običnom pijančenju, zaista više ne postoji. Barem ne pametan, jedino ako vam je posle vinske seanse potrebna prazna flaša za zimnicu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi