Pij puno, pij dobro

Pij puno, pij dobro

Na tržištu se pojavio „beginboks” (beg-in-box) vinarije Iriški podrum, isturenog mega odeljenja Vinarije Kovačević. U atraktivnom pakovanju od tri litre, crveni, beli i roze Orfelin pričaju jednu sasvim novu srpsku vinsku priču, priču o kvalitetnim vinima za male pare!

Ne govorimo ovo bez osnove, jer je već premijera bele Orfelin kupaže brojnih fruškogorskih sorti ponela svojevremeno veoma visoke ocene na najznačajnijem domaćem ocenjivanju, a vino je bilo u odličnoj kondiciji i dve godine docnije! A kad pogledate cenu ovog „beginboksa”, koja iznosi 990 dinara sve sa pdv-om, doći ćete do spoznaje da klasična boca po zapremini, tj 0,75 litara u ovoj varijanti, staje tek nešto više od 200 dinara! I to odličnog vina! 

bag in box

Da li je to (konačno) na pomolu novi pristup prosečnom srpskom vinopiji? U nekadašnjoj Jugi jedna od najpopularnijih televizijskih i uopšte reklama bila je ona Badelova – „Pij malo, pij dobro”! Ne znam koliko se tada Badela pilo (sva je prilika mnogo!), ali ljubitelj vina u Srbiji s prosečnom platom danas sasvim sigurno pije malo, a verovatno i ne baš toliko dobro. I tu dolazimo do apsurda! Vino spakovano u „beginboks” kao da još nije uhvatilo koren u najširem srpskom domaćinskom okruženju. „Kilaši”  od 120 do 250 dinara na akciji i dalje suvereno vladaju, uprkos bilo kakvoj zdravorazumskoj logici. Svakojaka flaširana vinska „krv”, u kojoj ima ostataka grožđa koliko i osiromašenog uranijuma u kokošijem jajetu, i dalje je iz apsolutno budalastih razloga privlačnija srpskom kupcu od nemerljivo kvalitetnijih vina po istoj ceni u „beginboksu”! 

Međutim, ako naši vodeći vinari, kakav je Kovačević, ali i neki drugi kako je najavljeno (a već smo videli kupljene linije za punjenje), krenu tim putem, nacionalno nepce moglo bi ubrzo da se navikne na daleko bolji i kvalitetniji ukus vina. Onda bi verovatno i put do nešto skuplje buteljke bio lakši.

Dakle, izgovor da nastavite da pijete flaširanu vodu obogaćenu hemikalijama s etiketom na kojoj piše „vino”, pa makar se radilo i o običnom pijančenju, zaista više ne postoji. Barem ne pametan, jedino ako vam je posle vinske seanse potrebna prazna flaša za zimnicu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama