Najbolji merlo na svetu

Najbolji merlo na svetu

Možda je u ovom delu Balkana kaberne najcenjeniji, uostalom osvojio je zvanična priznanja za najbolje vino u Srbiji nekoliko godina zaredom, možda je vranac najpopularniji, prokupac sorta o kojoj se najviše u Srbiji priča, ali sve jasnije u vrh interesovanja ovdašnje publike i vinara izbija merlo.

Bio je to povod da vam predočimo šest merloa koji imaju reputaciju najboljih na svetu!

Petrus, Pomerol, Bordo

petrus vino rs

Na 11,4 hektara čuvene plave gline uspeva merlo od koga se dobija verovatno najpoznatije i najskuplje vino na svetu Petrus. Svake godine flašira se oko 30.000 boca, od kojih svaka košta oko 2.500 evra, a ako je verovati ovdašnjim medijima (a nije!) sadašnji predsednik SAD Donald Tramp poslao je prošle godine, u vreme dok je bio kandidat za posao u Beloj kući, po jednu ovakvu flajku Aleksandru Vučiću i Ivici Dačiću.

Tenuta dell’Ornellaia, Masseto, Bolgheri, Toskana

Tenuta dellOrnellaia Masseto Bolgheri

Čuveni vinar Marčezi de’Freskobaldi strogo pazi da proizvodnja stopostotnog i kako neki kažu „magičnog“ merloa Masseto ne pređe cifru od 32.000 boca, što čini otprilike petinu proizvodnje supertoskanca Ornellaia, koji je i najmanje za trećinu jeftiniji od pomenutog merloa. Masseto je jedno od najskupljih italijanskih vina svih vremena, u aukcijskoj kući Sotheby's berba iz 2013. godine dostigla je cenu od 600 dolara po boci. I ovaj merlo uspeva na 6,5 hektara glinovitog tla.

La Mondotte, St-Emilion Premier Grand cru, Bordo

Mondotte 1591 Macro 2004NM C ref

Kultno vino Stefana von Najperga prvi put proizvedeno 1996. godine na imanju Château Canon La Gaffelière. Vinograd iz koga dolazi je krečnjačkog tla, a sa 4,5 hektara dobije se ukupno između osam i 12 hiljada boca godišnje. Zanimljivo, u početku se smatralo da je vinograd postavljen početkom sedamdesetih godina prošlog veka veoma loš jer grožđe slabo sazreva i da nema veliku perspektivu. Ipak, nakon velikog uspeha vina La Mondotte i reklasifikacije osvojio je Premier Grand cru apelaciju 2012. godine.

Castello di Ama, L’Apparita, Toskana

web apparita castello di ama

Prvi čistokrvni toskanski merlo dobijen je 1985. godine sa nešto manje od četiri hektara glinovitog tla na 480 metara nadmorske visine, a čokoti su stari preko 35 godina. Castello di Ama je zapravo hedonističko srce kjantija, svojevremeno najbolja vinarija Italije, baš kao što je i njen vlasnik Marko Palanti proglašen za najboljeg italijanskog vinara. Cena ovog vina je preko 200 dolara po boci.

Duckhorn Vineyards, Three Palms, Napa

web three palms

Vinograd vinarije „Tri palme“ nosi titulu „Najbolji severnoamerički merlo vinograd“. Prva berba u njemu bila je 1978. godine, a boca ovog izuzetno mineralnog vina staje oko 100 dolara.

Amuse Bouche, Napa

web amuse bouche

Kalifornijsko vino Pomerol stila, sastava 88 % merlo i ostatak kaberne fran, flašira se svake godine u 8.400 boca, jedinstveno je po neobičnoj etiketi i ceni od gotovo 250 dolara po boci.

Osetljiv na vrućine

Prihvatljive cene, stilski različit i generalno solidnog kvaliteta, sa voćnošću koja osvaja i prilagodljiv balkanskoj kuhinji, merlo ima mnogo toga što mu otvara vrata popularnosti u Srbiji. Na žalost, klimatski posmatrano, nema previše  izgleda da ovde zauzme veći deo proizvodnje jer mu velike vrućine, kakvih je sve više leti, ne prijaju, čine ga poprilično jednostavnim i „dosadnjikavim“ vinom, dok u hladnijim predelima ili godinama razvija očaravajuće kiseline i divne herbalne note.

Više iz ove kategorije Probali Slovenski san! »
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama