Ladan ki zmija

Ladan ki zmija

Nekada je u kafanama zemlje Srbije neprikosnoveno vladao koktel kojeg su svi umeli da naprave, čak i kelneri, a u narodu je bio poznat kao špricer. Neki oštroumni špriceraš je tada primetio da su kod ovog pića najvažnije tri stvari – da je hladan, da ga ima u velikim količinama i da je džabe! Tako je i danas. Naravno, nije na odmet da u njemu ima i vina.

Elem, taj koktel, čiji nemački naziv ukazuje da se u piće nešto ušprica (nema direktne veze s takođe nekada popularnim nemačkim filmovima), bio je neka vrsta šampanjca za siromašne. Njegova dva jedina sastojka bila su vino & soda. Vino je bilo belo, po pravilu rizling, povremeno roze, a soda se ušpricavala iz sifona, po pravilu s pola metra visine. Kasnije je soda malo po malo nestal iz kafanske ponude, a na njeno mesto došla je kisela voda. Ispostavilo se da i ta kombinacija ima naziv, gemišt, ali su Srbi nastavili da piće i dalje zovu špricer, bez obzira što više nije imalo šta da se ušprica.

Osim što je bio savršeno piće za letnje vručine, špricer je imao i osobinu da te ne hvata dok sediš za stolom u kafani, već tek kad kreneš kući! Po principu: Ti kreni, ja ću te stići!

srb spricerfest

Zašto sam iskopao ovu priču? Zato što sam nedavno na severu Bačke, u čardi pored Dunava, posle mnogo godina ponovo osetio čari pravog špricera. Na ovakvim mestima, gde vinsku kartu po pravilu čine domaće belo i domaće crno (ili crveno, kako gde), i gde su na stolu uvek prepoznatljive trbušaste čaše od 2 dcl, sve sa crtom koja pokazuje da li vam je konobar sipao manje ili više od toga, špricer je uvek bio najsigurniji izbor, često i jedini pravi. I kada se na diskretno zaštepanom stolnjaku pojavilo „kilo belog i sifon“, taj prizor je, poput spomeničke skulpture, probudio u meni sećanja na jedno prohujalo vreme. Iako vručina tog popodneva još nije udarila u glavu, već prvi gutljaj me je podsetio zašto je to i dalje najbolje piće za letnju žegu. Ladan ki zmija, iz čaše koja se u trenutku orosila, raširio si svim bitnim putevima kroz telo i doneo plimu blažene radosti. Instant zadovoljstvo!

Naravno, špricer nije nešto što će vas poput čistih vina opčiniti razigranim aromama i ukusima koji se prelivaju preko jezika, ali zadovoljstvo ima mnogo lica. Kod špricera je ono u sitnim ritualima, u ušpricaju sode i svim onim smislenim i besmislenim pričama koje idu između svakog velikog gutljaja.

Svojevremeno, vinar s Pelješca mi reče da je najbolje vino ono za kojim vam sama ruka krene dok sedite za stolom. Ako to važi za vina, zašto ne i za vinske koktele. A kod špricera ruka automatski ide.

Hajde ti, ja ću te već stići!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama