Najbolji vodič kroz hrvatska vina

Najbolji vodič kroz hrvatska vina

Prva stvar koja mi je pala na pamet kada sam pročitao Cracking Croatian Wine: A Visitor-Friendly Guide bila je da bih voleo da vidim jednu ovakvu knjigu i o vinima Srbije. Izgleda da je neko s druge strane sveta trebalo da dođe ovde u region i konačno napravi zanimljiv, pouzdan i koristan vodič kroz vina neke od država s teritorije počivše Jugoslavije.

U čemu je štos? U tome da su Metju Horkin (Matthew Horkey) i Čarin Tan (Charine Tan) autsajderi ovde, i kao takvi neopterećeni lokalnim predrasudama i često upitnim reputacijama pojedinih vina i vinara, da odlično poznaju vina iz čitavog sveta i da umeju to bogato lično iskustvo i znanje da iskoriste kada pišu o vinima s kojima se prvi put susreću. Jednostavan jezik, precizne opservacije uz mnoštvo dragocenih informacija i zanimljivosti, stavovi i ocene izneti jasno, bez pukog filozofiranja ili zatrpavanja podacima koji bi prosečnog ljubitelja vina samo nepotrebno opteretili, čine ovaj vodič kroz hrvatska vina ultimativnim štivom svakog pravog ljubitelja vina, ne samo iz Hrvatske.

Hrvatska vina

Ono što posebno pleni su preglednost i sitematičnost u razvrstavanju obimnog materijala, gde su na 200 strana uz kratak istorijski osvrt predstavljeni vinski regioni Hrvatske, sve dominantne sorte, više od 150 izabranih vina razvrstanih po stilovima i vinogorjima uz orginalne degustacijske zabeleške, ponešto od tipičnih jela lokalnih kuhinja, zatim nekoliko kraćih intervjua s ljudima koji veoma dobro poznaju hrvatsku vinsku scenu, od Saše Špiranca i Nenada Trifunovića, pa do međunarodnih autoriteta kakvi su Džo Ahern (Jo Ahearne) i Klif Reims (Cliff Rames).

- Knjiga je namenjena kako onima koji povremeno vole da popiju vino, tako i svim posvećenijim ljubiteljima vina. A svima njima zajednički je problem da kada se nađu u nepoznatoj vinskoj regiji nikad nemaju dovoljno vremena da istražuju svaku vinariju ili etiketu posebno, pa se to neminovno pretvori u obeshrabrujući poduhvat. „Cracking Croatian Wine“ je tu da ljubiteljima vina uštedi vreme i novac tako što će im ponuditi relevantne informacije na osnovu kojih mogu da započnu sopstveno istraživanje i lakše pronađu vina koja su po njihovom ukusu – kaže Horkin, koji zajedno s Čarin stoji iza popularnog Exotic Wine Travel sajta.

Inače, njih dvoje su pre ovog vodiča kroz hrvatska vina napravili po istom principu i knjigu o vinima Gruzije, a u planu su Mađarska i Srbija.

Čitaoci Vino.rs knjigu „Cracking Croatian Wine: A Visitor-Friendly Guide“ mogu odmah pod najpovoljnijim uslovima da nabave u elektronskoj verziji preko: https://payhip.com/b/vqAH/af59567cc161847

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama