Levački zavodnik

Levački zavodnik

Ima jedna Amerikanka koja je tamo negde sredinom osamdesetih postala prva ili druga žena s titulom Master Sommelier, nije bitno. Ono po čemu su je mnogi zapamtili bila je njena izjava da je pino noar „seks u čaši“. I posle kažu kako žene ne umeju da prepoznaju vino!

Ne znam da li bih išao toliko daleko, ali dobar pino je verovatno najromantičnije vino, ono koje će vas prvo zavesti opojnim mirisima i učiniti da vam zaigraju leptirići u stomaku, dok će te posle prvog gutljaja osetiti talas emocija i uzavrelu krv kako struji brže venama. Kao posle prvog poljupca na prvom romantičnom sastanku.

Zašto ovo pišem? Zato što poslednjih godina iz srpskih vinarija izlazi sve više ovih vinskih zavodnika koji me učvršćuju u uverenju da ova često neuhvatljiva sorta i te kako ima šta da pokaže u ovdašnjim vinogradima. Poslednji takav primer je Pinot Noir 2015 Lastar, koji će upravo ovih dana krenuti ka kupcima.

 DSC0135

Kroz istoriju, pino noar, odnosno crni burgundac, kako ga ovde ljudi često nazivaju, jer sorta potiče iz Burgundije, dobijao je svakojake odrednice. Najpoznatija je možda ona u kojoj se kaže da „ako je kaberne stvorio Bog, onda je pino noar kreirao lično Đavo!“ Ta se dosetka odnosi na silne probleme koji vinara čekaju na putu da dobije vrhunsko vino od ovog grožđa, od vinograda, gde je veoma osetljivo na razne bolesti, do podruma, gde lako „pobegne“.

Ovaj Lastarov, stasao na obroncima Levačkog polja, a zatim pod budnim okom enologa Mladena Dragojlovića i ostalih članova tima odležavao godinu dana u buretu od francuskog hrasta, po stilu je sasvim blizak rođak čuvenih pinoa iz Burgundije. Nežno, prefinjeno, gotovo filigranski suptilno vino intenzivne rubin crvene boje i kristalne bistrine krije na nosu malu aromatičnu eksploziju šumskih jagoda, višanja i fine crne čokolade stopljenih u diskretnu vinsku bombonjeru. Ubrzo se naslućuju i nežne začinske arome, sa delikatnom notom kedrovine. Ukus je umereno pun, voćan, mekan i veoma postojan, protkan svilenkastim taninima i utopljen u apsolutno neosetnih 14 procenata alkohola. Besprekorno izbalansiran i sa jasnim potencijalom za odležavanje, ovo je svojevrsni Francuz iz srca Srbije! Izgleda da su to zaključile i sudije na ovogodišnjem Decanteru kada su na ovaj pino zakačile bronzanu medalju.

Biće da definitivno ima nešto od tog francuskog zavodničkog šarma na ovim levačkim padinama, o čemu sada najbolje svedoči i Lastarov Pinot Noir 2015.

Lastar: 
Predviđen za savršenstvo

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama