Vinske priče Dalmacije u Beogradu

Vinske priče Dalmacije u Beogradu

Knjiga „Dalmacija vinske priče“ vinskog novinara Željka Garmaza promovisana je u Beogradu uz pun šank najrazličitijih dalmatinskih vinskih etiketa i pred velikim brojem kolega, vinara i ljubitelja vina.

Umetnost uzgajanja grožđa i pretakanja u vino sa kompletne obale Dalmacije i njenih ostrva slio je u jednu divnu, ljudsku, korisnu i nadasve zanimljivu ilustrovanu knjigu Željko Garmaz, novinar, putopisac, vinoljubac i čuvar blaga svetske vinske kulture. „I vinari su samo ljudi“, tako započinje ovaj romansirani i biografski pregled „života i priključenija“ brojnih glavnih likova ove knjige, vinara sa Korčule, Brača, Hvara, Lastova, Pelješca, Konavla, Neretve i Komarne, Splita, Imotskog, Omiša... gotovo svakog kamena ili grude dalmatinske zemlje na kojoj uspeva loza.

Ovo znači nije knjiga za somelijere i vinske trgovce, a tehnolozi i enolozi, pa i sami vinari će u njoj na 400 strana zapravo naći uputstva za dug život i istinsku sreću umesto čarobnih formula za spravljanje čuvenih dalmatinskih vina.

 DSC0016

Zbog čega je napravio baš ovakvu knjigu objasnio je u nekoliko rečenica:

- Kroz novinarstvo sam otkrio da zbilja postoji zanimanje za područje vina, ali koje je pokriveno na način kakav meni nikada nije bio zanimljiv, od kakvog sam bežao i baš zbog kog nisam ni pio vino. Međutim, kada sam upoznao neke vinare shvatio sam da su oni po sebi izuzetan materijal, kako za tekstove tako i za knjige, jer oko svih njih postoje priče veće i od samoga vina koje proizvode i po kome žele biti zapamćeni. Eto, ja sam živeo i odrastao u Pločama, a tek poslednjih pola godine saznam da je vinogorje u okolini Ploča prema Vrgorcu zapravo najveće u Hrvatskoj i da tu ima petnaest miliona loza! Vinograda iz kojih nikada nijedan grozd nije ostao neprodan, a sad će vam se vinari iz tog vinogorja o kome pišem hvaliti da je sve to grožđe završavalo u silnim dingačima i plavcima malim sa Pelješca i Hvara obogaćujući ih nekim osobinama koje nisu imali. Kao što im nije bio problem obogaćivati sva vina diljem Hrvatske sa tih petnaest miliona loza.

Promocija knjige bila je prilika da se upoznamo i s nekim daleko manje poznatim vinima Hrvatske.

- Pojavila su se tri nova vinara i izbacila sorte za koje nisam ni znao da postoje, koje su odjednom postale senzacija u Hrvatskoj. Doneo sam danas neka od vina tih sorti, jedna se zove zlatarica. Recimo, dva primerka te sorte na tržištu od vinarija Prović i Gašpar trenutno su mi među pet najuzbudljivijih belih vina u Hrvatskoj! Takođe, nisam znao ni za sortu trnjak sve dok Nuić u Hercegovini nije od nje pre par godina napravio vino, a onda otkrivate trougao Čitluk-Imotski-Vrgorac i shvatate da je trnjak vino koje je uzbudljivije i od famoznog plavca malog po kome se prepoznaje cela Dalmacija. Isto tako, pre pola godine na vinskom festivalu u Zadru predstavljeno je vino od sorte svrdlovina, čije ime uopšte ne asocira na vino, pre pomislite na tesare. Sve to govori da u Dalmaciji naprosto svuda postoje neka lokalna vina tipična za taj kraj, vina koja je pravo zadovoljstvo otkrivati i upoznavati.

Beograđani su ovom prilikom i samo mogli da upoznaju deo tog vinskog blaga, od dubrovačke malvasije, preko vugave sa Visa, pošipa, nezaobilaznog plavca maloga, trnjaka, crljenka kaštelanskog, za koga se putem DNK analize ustanovilo da je sorta od koje je ponikao zinfandel u Americi… Jednostavno, Dalmacija je kraljevstvo skrivenih sorata zbog čega i pleni pažnju svih istinskih ljubitelje vina!

Više iz ove kategorije « Najbolji merlo na svetu
nazad na vrh