Izgubljeni dalmatinski biser

Izgubljeni dalmatinski biser

Bio sam nedavno u Osijeku. Prvi put. Otišao sam na WinOS. Dobra manifestacija, dobra vina, još bolja atmosfera između štandova, nekoliko zanimljivih radionica, lep grad... Kud ćeš više za jedan vikend? Odlično iskustvo u svakom pogledu.

Ali, ono po čemu ću barem do sledeće prilike pamtiti WinOS i tih par dana biće jedno malo, nepretenciozno vino pod etiketom Zlatarica! Nije da nisam čuo za tu sortu ranije, ali nikad pre nisam doista imao i prilike da probam vino od nje. Kažu da je do pre neku godinu bila praktično istrebljena, a i sada je uglavnom ima samo u nekim vinogradima Dalmatinske zagore. Nekoliko čokota tamo, nekoliko onamo, uglavnom se provlači po vinogradima neopaženo, i na kraju to što rodi ode u razne kupaže.

E sad, da se ne ogrešim o druge, ali ono što je mladi vinar Dario Gašpar iz Vrgorca doneo u Osijek za mene je bilo jedno od najzanimljivijih autohtonih belih vina poslednjih godina ovde u regionu. Pravi izgubljeni dalmatinski vinski biser. Za godinu-dve možda bi mogli da ga brendiraju čak i kao ultimativno moderno dalmatinsko belo vino za leto! Možda… Ima tu još bitnih nepoznanica, budući da su prve sortne zlatarice tek nedavno počeli da flaširaju pojedini vinari i da praktično još niko ne zna šta sve tu može na kraju da ispadne, kako u vinogradu, tako i u podrumu.

Dario i Boris GasparBraća Dario i Boris Gašpar u svom vinogradu zlatarice

Ono što je Gašparu „ispalo“ osvaja na prečac. Laganog tela, elegantno vino s nešto manje od 12 procenata alkohola i taman toliko neprevrelog šećera koje će ga prebaciti u kategoriju polusuvih vina, Zlatarica 2016 Gašpar pravi je aromatski karusel zrelog tropskog voća, ananasa posebno, zavodljivog citrusa, dok vas u ustima čekaju ugodna slast, prijatna mineralnost, sveže kiseline i veoma, veoma pristojna završnica.

Gde ste krili ovo vino, prva je misao koja vam prolazi kroz glavu kada probate Zlataricu 2016 Gašpar! I kako ste uopšte uspeli da u vino ovako laganog tela spakujete toliko senzacija?

- Zlataricu beremo poprilično rano, od 25. avgusta do 05. septembra, ovisno o godini – priča Dario. – Ne čekamo velike šećere, nego beremo ovisno o ph i kiselinama. Grožde poberemo za dva sata, a zatim sa njim idemo u hladnjaču gde ga spuštamo na temperaturu od osam stepeni. Nakon toga ide muljanje i nekih 90 procenata presujemo odmah, bez maceracije, te taložimo 24 sata na temperaturi od 10 stepeni. Potom odvajamo od taloga i dodajemo kvasac Siha 9 (prvi selekcionirani u Hrvatskoj). Fermentacije se odvija na 16 stepeni i traje od 45 do 70 dana. Istovrmeno, onih 10 procenata ostatka grožđa koje smo odvojili na početku ide na maceraciju 12 sati, zatim ga presujemo, taložimo 24 sata i čekamo fermentaciju na divljem kvascu. Po završetku te fermentacije (30-40 dana) uzimamo fini talog, prebacujemo u barik bačve i šest meseci mešamo vino na talogu. Time postižemo živahno letnje belo vino, ali s malom dozom kompleksnosti proizašlom ovim kombinacijama. Inače, mislim da će berba 2017 konačno pokazati pravi potencijal naše zlatarice, budući da su loze u vinogradu ove godine bile na drugom i trećem rodu, dok je berba 2016 bio prvi i drugi rod.

Dok nova berba ne pristigne, valja potražiti ovu dostupnu. I popiti što pre. Godine će ovom vinu verovatno samo oduzeti poletnost, teško da će mu doneti nešto drugo vredno pažnje.

Ali, i ovakva kakva je već sada, zlataricu valja dodati sve dužem spisku malo ili nedovoljno poznatih lokalnih sorti iz regiona koje poslednjih godina zavređuju novu pažnju. I to s velikim pravom!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama