Organska vina su bolja i cenjenija

Organska vina su bolja i cenjenija

Ne tako davno Američko udruženje ekonomije vinarstva obavilo je studiju u kojoj je analizirano 74.148 ocena vina iz Kalifornije objavljenih u periodu od 1998. do 2009. godine u tri najprestižnije američke publikacije koje se bave ocenjivanjem vina – Wine Advocate, Wine Enthusiast i Wine Spectator.

Cilj istraživanja bio je da ustanovi da li postoji statistički značajna razlika između ocena za vina dobijena od grožđa proizvedenog u konvencionalnoj proizvodnji i onih dobijenih od grožđa iz sertifikovanih organskih vinograda. Na kraju, istraživanje je pokazalo da vina dobijena iz organskih vinograda u proseku imaju za 4,1 više bodova, a da je kod crvenih vina to čak 5,6 bodova. S obzirom na to da se ocene ispod 80 ne objavljuju, ovde se radi o razlici od čak 20 procenata u korist organskih vina!

Ekonomski efekat povećanja ocene daleko nadmašuje trošak konverzije sa konvencionalne na organsku proizvodnju. Vina s ocenom ispod 89 poena mogu računati na prodajnu cenu od 25 do 40 dolara, dok ona iznad 93 poena idu u proseku od 80 do 100 dolara. Druga istraživanja su pokazala da povećani trošak u periodu konverzije od oko 15 procenata godišnje posle pet godina nestaje i da se troškovi proizvodnje ne razlikuju od troškova u konvencionalnoj proizvodnji, a da se trajno postiže veća cena u proseku od 13 odsto.

Treba naglasiti da se ova računica povećanja troškova odnosi na Kaliforniju, gde je dnevnica oko 100 dolara, a povećanje troškova je pre svega rezultat povećanja ručne obrade. Iskustvo iz organskih vinograda Plavinci u poređenju sa kolegama koji grožđe proizvode konvencionalno, ukazuje da je organska proizvodnja u Srbiji u stvari jeftinija, jer su kod nas đubrivo, hemija, gorivo i mehanizacija skupi, a radna snaga jeftina.

Da su organska vina postala trend u svetu govori i podatak kako u poslednjih sedam godina potražnja organskih vina u Francuskoj raste čak 20 procenata godišnje, te da devet odsto površina pod vinogradima u organskoj proizvodnji (gde spadaju najskuplja vina), francuski proizvođači ne mogu da zadovolje potrebe tržišta tako da se veliki deo ovakvih vina uvozi. I u Italiji prodaja organskih vina raste (15 odsto godišnje), u Engleskoj (14 odsto), dok je u Švedskoj udeo organskih vina u ukupnoj prodaji sa 2,6 procenata u 2008. godini porastao na 17 procenata u 2015. Dodajmo ovim podacima i to da Norveška planira da zajedno sa zabranom prodaje automobila s motorima na unutrašnje sagorevanje zabrani i prodaju vina koja nisu iz organske proizvodnje!

Ovu navalu na organska vina najbolje je iskoristila Austrija, gde je skoro 10 procenata površina pod vinogradima u organskoj proizvodnji (od kojih je veliki deo i u biodinamičkoj). Oni su takođe sačuvali svoje autohtone sorte i radili na stvaranju novih, na primer beli grüner i crni zweigelt. A upravo su ta vina najcenjenija na svetskoj vinskoj sceni. Primera radi, belo vino Pichler-Krutzler Gruner Veltliner Trockenbeerenauslese se prodaje za oko 90 evra, a crveno Weingut Hans Johann Schwarz 'Schwarz' Zweigelt Strohwein za čak 140 evra.

Jednom rečju, čovek treba da bude slep pa da ne vidi kuda ide tržište vina u narednih dvadesetak godina.

Za proizvođače iz Srbije, proizvodnja vina od organskog grožđa (dok se Ministarstvo ne smiluje i uvrsti vino u organske proizvode) može biti odskočna daska koja bi nas stavila na svetsku mapu, baš kao i Austrijance. Potrošači u svetu već petnaestak godina traže nešto drugačije od uniformisane ponude internacionalnih sorti, a s obzirom da mi tu imamo šta da ponudimo, etiketa „organsko“ bi svakako pomogla.

nazad na vrh

Srodni tekstovi