Oda Coronica

Oda Coronica

Danas su svima puna usta teroara. Već je postalo opšte mesto kako vinar teži da njegovo vino ima otisak zemlje na kojoj loza raste. I to je u redu. Nažalost, opšte mesto je i to da malo kome to uspeva, barem u meri koja bi zaslužila da se o tim vinima naširoko priča. A pogotovo je malo onih koja osim autentičnosti teroara nose i sve ostale osobine velikih vina. Zato, kada naiđete na nešto takvo imate utisak kao da ste pronašli Sveti gral.

Elem, jedan takav vinski Sveti gral iz Istre otvorio sam nedavno. Reč je o vinu Gran teran 2008 Coronica, kojeg danas verovatno i nije tako lako pronaći u vinotekama. Odmah da napomenem, moja iskustva s teranom i nisu do sada bila baš preterano uspešna. Ili nisam valjao ja, ili vino, ili društvo... Tek, nikada to nije bio previše srećan spoj. Pogotovo ne izvan Istre, domovine terana. Ali, vino vam je kao ljudi – kada vas svi razočaraju, dođe jedan da vas oduševi!

Deset godina nakon što su plodovi poskidani s čokota, ovo vino nastalo na čuvenoj istarskoj crvenoj zemlji, nedaleko od Umaga, u vinogradima vinarije Coronica, do savršenstva je integrisalo originalnu snagu sorte u iznijansiranu strukturu začinskih i voćnih senzacija, kako na mirisu, tako i na ukusu.

DSC 9254

Iako suptilnost nije baš odlika terana, barem je takav moj utisak, u rukama vinara kakav je Moreno Koronika izrazite kiseline i grubi tanini ove istarske autohtone sorte ukroćeni su u savršeno skladnu celinu. Onaj ko hoće time da se zamajava naći će u ovom vinu i borovnice, i kožu, i suve šljive, i herbalne tonove... Ono što sam ja pronašao bio je pre svega čist užitak, radost života pokrenuta delikatnim aromama, na šta su se zatim nadovezali pun ukus u ustima, diskretni slojevi mineralnosti i oni sitni ujedi za receptore na jeziku koji čine da se posle svakog gutljaja osećate srećno. I zatim sve to skupa u ustima i svesti traje, i traje, i traje... Sve je u toj čaši vina do te mere skladno i u nijansama, a opet moćno u ekstraktu da sam imao utisak kako to ljudska ruka baš i nije mogla da stvori bez malo pomoći „odzgo“. Autentični vinski nektar istarske crvene zemlje. Snaga vinograda i elegancija podrumara.

Ako se za mnoga vina s pravom može reči da imaju svoju priču, Gran teran 2008 Cornica je po meni čitav roman!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama