Moja organska iskustva s BIWC

Moja organska iskustva s BIWC

Na Balkans International Wine Competition u Sofiji krenuo sam s idejom da vidim šta se u Bugarskoj pravi od autohtonih sorti, po mogućstvu u organskoj proizvodnji. Ispostavilo se dosta toga. A mnogo šta je i jako dobro.

Na sajmu su bila vina iz Bugarske, Rumunije, Srbije, Makedonije, Turske, Grčke i Crne Gore. Ne previše učesnika, a ni previše publike, baš onako kako volim. Može na svakom štandu da se popriča s vinarima, a na većini su bili ili vlasnici ili enolozi.

Slika 1

Generalno, bugarske vinare, kao i srpske, podelio bih u dve grupe – one koji su okrenuti domaćem tržištu i gaje francuske sorte i one koji su okrenuti izvozu i gaje balkanske autohtone sorte. Prvi uspevaju zahvaljujući tome što su za isti kvalitet vina barem dvostruko jeftiniji od uvoznih vina (odličan bugarski kaberne ili šardone košta u prodavnicama od četiri do šest evra). Oni drugi vide priliku u sve većoj tražnji za autentičnim vinima na svetskom tržištu. Pošto je moja organska vinarija Plavinci od te fele, interesovalo me je njihovo iskustvo u marketingu, ali pre svega kvalitet koji nude svetskom tržištu.

Slika 2 3

Vinarija Via Vinera iz Karabunara izbacila je premium seriju Bulgarian Heritage (Bugarsko nasleđe) gde sija belo vino sorte dimjat. Kremasto, s aromom meda, pečenih pinjola i malo vanile, sa 13 % alkohola, dolazi iz Trakijske doline. Ne bi tu bilo ništa čudno da dimjat nije bugarski naziv za smederevku!

Intersantan je i Asamblaž, kupaž sorti crveni misket i rkaciteli, lagano belo vino enologa Dimitra Dimova, koji većinu godine provodi u gigantskoj turskoj vinariji Suvla.

Slika 5 4

Organska vinarija Zlaten Rozhen ima dva bela vina od kojih se ne zna koje je bolje. Sandanski misket je novostvorena sorta dobijena 1979. godine ukrštanjem autohtone sorte širokolisni misket sa tamjanikom i kabarne sovinjonom. Divno izbalansirano vino s aromama jabuke. White Sand Family Reserve je od iste sorte, ali odležao u korišćenim hrastovim buradima. Po meni najbolje belo vino koje sam probao!

Od iste vinarije sija crveno Melinška Kupaža Premium. Tu je dominantan rubin, a prate ga melnik 55 (novostvorena sorta dobijena ukrštanjem širokolisnog melnika i francuske sorte valdigi) i veoma malo kabarne sovinjona. Sveže voćno vino s aromama višnje i crvenog voća, kremasto i sa dugom završnicom. Na Concours Mondial de Bruxelles 2017 dobilo je srebro, a u iščekivanju su ocena sa Decantera.

Odlično crveno vino je i Melnik organske vinarije Orbelus. Tu su dominantni širokolisni melnik i melnik 55 sa veoma malo pti verdoa. Moćno vino i veoma uspešno i na domaćem bugarskom tržištu. Njihovo belo Hrumki od sorte sandanski misket po kvalitetu je odmah uz onaj od vinarije Zlaten Rozhen.

Slika 6 8

Mala organska vinarija Bratanov ima kultni status u Bugarskoj. Izuzetan im je crveni Mavrud Single Vineyard od istoimene sorte, a suva Tamyanka Single Vineyard, tamjanika s 14,5 % alkohola, podosta kiselina i tek naglaskom muskatne arome može da zadovolji i jagnjetinu ispod sača. Redovno dobijaju zlato na takmičenjima.

Grci mi nisu bili u fokusu jer su već priznati u vinskom svetu sa svojim autohtonim sortama, ali moram da pomenem vinariju Oenops sa belim vinom Vidiano sa Krita. Počeli su da rade tek 2015. godine berući stare vinograde sa zaboravljenim sortama. Grožđe se fermentiše prirodnim kvascem, po jedna trećina u inoksu, tri puta korišćenom netostiranom bariku i amforama, ali mu se ne dopušta da oksidiše pa nije oranž vino već čisto belo. Enolog Nikos Karatzas onda pravi kupažu iz ove tri fermentacije i ona odležava na talogu šest meseci u amforama od 400 litara. Vino ima istovremeno izuzetnu svežinu i punoću, sa visokim kiselinama i 13 % alkohola. Ovo iz 2017. godine biće još bolje za godinu-dve.

TRIJUMF
PRIRODNIH VINA BIKICKI

Među vinima dobijenim u organskoj proizvodnji, fantastičan uspeh postigla je vinarija Bikicki sa duplim zlatom za Cu Orange 2016, te dva zlata za Crnu Tamjaniku 2015 i Makanu 2013 i još jednim srebrom za Traminac 2016. Uspeh za Srbiju joše je veći kada se doda i srebro za organsko vino Ćilibar 2017 Plavinci, te bronza za vino Morava 2016 Despotika od našu novostvorene sorte morava.

Naknadno gledajući ocene sa takmičenja, shvatio sam da su sudije i dalje opčinjene vinima od francuskih sorti i da autohtone slabije prolaze. BIWC pokušava da to prevaziđe ustanovljavanjem posebne nagrade za najbolje balkansko vino od autohtonih sorti, koju je ove godine u kategoriji crvenih vina dobila vinarija Plantaže iz Crne Gore za Vranac Premier 2009, a od belih grčka vinarija Monemvasia za Asirtiko 2017. Ova grčka vinarija proglašena je ujedno i za najbolju vinariju Balkana.

Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama