Belim lukom na bube

Belim lukom na bube

Ovo je bila čudna godina. Dok je mnogima bila izuzetno vlažna, u Plavincima je palo istorijski malo 260 litara kiše. U preradi nisam imao praktično ni jednu bobicu za odbacivanje, a panonia je dostigla 26 šećera već 9. avgusta kada smo je navrat-nanos obrali.

Kolege u konvencionalnoj proizvodnji u tim vlažnim krajevima bile su na strašnim mukama zbog botritisa koji je napao neposredno pred berbu. Ne smeju da prskaju zbog karence, a ako ne prskaju sve će propasti. Nekolicina je spasla rod primenom sredstava koje organski proizvođači redovno koriste, a koje imaju karencu nula.

Pred novu sezonu mislim da bi bilo korisno upoznati što širi krug vinogradara s onim preparatima koji su dostupni na našem tržištu, kao i nekima koje mogu sami da naprave, a koja nemaju karencu.

FitoBotryfun je biofungicid koji deluje preventivno i kurativno protiv botritisa. Stvara opnu na površini i sprečava prodor patogena, a postojeće patogene isušuje i tako uništava.

Timorex Gold je biofungicid sa dejstvom protiv botritisa. Registrovan je za primenu na krastavcu i malini, ali se odlično pokazao u vinogradima.

Polyversum je biofungicid koji osim na botritis deluje i na plamenjaču pa se smatra jednom od zamena za bakar, koji će biti zabranjen za upotrebu u EU od 2030. godine. Takođe se koristi pomešan sa hidrogelom prilikom sadnje, jer kroz koren može da indukuje delimičnu otpornost.

Osim ovih kupovnih preparata, postoje i oni koje možete sami lako napraviti.

Za suzbijanje plamenjače može se koristiti i preparat od belog luka. Naime, sedam kilograma belog luka prelije se sa 100 litara kipuće vode, poklopi i ostavi da se ohladi. U proceđenu tečnost doda se 200 litara vode i 300 ml deterdženta za sudove i dobro promeša. Prska se u večernjim satima.

Beli luk u kombinaciji sa crnim lukom i biberom koristi se i kao insekticid. Ja sam ove godine uspešno odbranio paradajz od smrdibuba (koje su mi ga prošle godine uništile). Nisam ga probao u vinogradu. Jedna glavica belog, jedna glavica crnog luka, kašika sveže mlevenog bibera, 250ml vode. Sve se usitni, prelije vodom i ostavi jedan sat. Onda se doda kašika deterdženta za sudove i dobro promeša. Koristi se odmah po pripremi.

Čuo sam priče da insekticid od duvana deluje i na mušicu suzuki, ali to ne znam pouzdano. Isprobao sam ga na povrću i deluje gotovo trenutno. Prelijete 400 grama duvana sa 10 litara vode i ostavite dve nedelje na toplom da fermentiše. Razblažite zatim u odnosu 1:10 i dodate obavezan deterdžent za sudove.

Kad smo kod suzukija, vinogradar iz Lazarevca je uspešno odbranio vinograd plastičnim flašama sa sirćetom! Svakog jutra je izbacivao pune flaše mušica iz vinograda. Ne znam koliko je ovo primenjljivo na većim površinama, ali na manjim sigurno vredi probati. Kod nas nije bilo ove mušice, pa nismo ni probali.

I, samo da ponovim, sva ova sredstva imaju karencu nula.

Šta je karenca?

Svaki pesticid se razgrađuje, a vreme razgradnje je različito u zavisnosti od fizičko-hemijskog sastava preparata i uticaja klimatskih faktora. Taj vremenski period neophodan za razgradnju nekog pesticida u normalnim ekološkim uslovim naziva se karenca, izražava se u danima i tek po isteku tog vremeskog perioda dozvoljena je berba.Šta je karenca?

nazad na vrh

Srodni tekstovi