Vino u jajetu

Vino u jajetu

Sve je počelo 1998. godine kada je Mišel Šaputije (Michel Chapoutier) okupio grupu saradnika i počeo da radi na stvaranju boljeg suda za fermentaciju i odležavanje vina. Dve godine eksperimentisanja dovele su ga do zaključka da je materijal koji je tražio beton, a oblik koji je tražio – jaje!

Te 2001. godine predao je svoje beleške i proračune najpoznatijem francuskom proizvođaču vinskih tankova od betona Marku Nomblotu (Marc Nomblot) koji mu je napravio prvi tank.

JM ChapoutierA100516 1600Revolucija u sudovima za vina, Mišel Šaputije

U upotrebi, tank je dao sve što je Šaputije i zamislio da će dati i Nomblot je počeo da mu ih štancuje. Beton za jaja pravio se od peska i šljunka iz Loare, izvorske vode i cementa, bez gvožđa i hemikalija. Ali, onda je firmu Nomblot otkupila velika firma Bonna Sabla Group, a Mark Nomblot se penzionisao. Novi vlasnik je promenio formulu betona (za koju Mark kaže da sada nije dobra za vino jer koriste hemijske aditive za ubrzavanje očvršćavanja) i počeo „jaja“ da prodaje vinarima širom sveta. Doduše, Šaputije i Bonna Sabla Group su sada na sudu, ali to je druga priča...

tank kao eksponatVinski tank kao izložbeni eksponat

Težinom reputacije svojih vina (čovek ima sopstvenu oznaku geografskog porekla!) Šaputije je otpočeo revoluciju u sudovima za vino koja je krenula u dva pravca: materijali i oblici. Betonski tankovi svih oblika ponovo su postali hit i masovno se uvode u upotrebu. U toj potrazi ponovo je otkrivena terakota keramika od koje su davno pravljene amfore. Firma Flextank osvojila je svet tankovima od HDPE plastike koja je inertna isto kao inoks, a propušta vazduh isto kao dve godine stari barik. Što se oblika tiče, pravu revoluciju izazvao je oblik jajeta.

Danas vlada univerzalna saglasnost da je oblik jajeta najbolji za fermentaciju i odležavanje vina. U čemu je tajna? Oblik jajeta stvara malu temperaturnu razliku između oboda i sredine suda, što zbog oblika dovodi do veoma sporog, ali kontinualnog protoka vina.

Fermentacija u jajolikim sudovima Fermentacija u jajolikim sudovima ima jasne prednosti

Ovo dovodi do kontinualnog mešanja taloga (bâtonnage) što bitno doprinosi ne samo ekstrakciji, već i čuvanju vina od oksidacije i omogućava eliminaciju pretakanja i dodavanja sumpora sve do flaširanja.

U fermentaciji, konusni oblik na vrhu omogućava da mnogo veći deo pokožice stalno bude potopljen i smanjuje broj potapanja (pigeage) i polivanja (remontage) pokožice. A biodinamičari kažu i da oblik jajeta idealno zarobljava pozitivne kosmičke sile u vinu.

plasticno jaje FlextankPlastični tankovi za vina u obliku jajeta

Od svih jajastih tankova, najbolje su se pokazali betonski, što nas vraća na genijalnog Šaputijea. Beton svojom masom smanjuje oscilacije temperature tokom odležavanja u odnosu na promene temperature u podrumu, omogućava mikrooksidaciju isto kao barik, što dovodi do kremastijeg vina bez primesa aroma drveta, a u beton se mogu ugraditi i cevi za grejanje i hlađenje kao u inoksu. Vina iz betona manje su tanična, voćnija i svežija u odnosu na ona iz barika.

Ah, da ima i jedan problem – po pravilu su preskupi za džep prosečnog srpskog vinara!

nazad na vrh