Recept za ljubav

Recept za ljubav

Što reče jedan ovdašnji stručnjak za beogradsko noćno splavarenje, sangrija je ultimativno letnje piće za beogradske cice. Koliko sam uspeo da vidim, ne samo za beogradske. Šta više, ovaj voćkasti vinski koktel, koji dolazi u tri osnovne boje – crvenoj, beloj i roze – apsolutno je dominantno pićence na svim letnjim žurkama, od plaža Ibice do ušća Save u Dunav.

Da bi to postigla, sangrija je prešla dug kulturološki i klasni put, od trpeza siromašnih španskih seljaka do fensi letnjih zabava koje ti isti seljaci vide samo na filmovima.

- Mućaćos, jel ono sangrija?

- Jeste, al nije tvoja senjorita!

To ja, onako, pretpostavljam šta se desi kada u lokalnom domino klubu u La Manči ugledaju Selmu Hajek na TV kako srče sangrijicu na slamku.

Elem, ovaj blagotvorni vinski koktel nastao je, kažu, u 17. veku,  kao ultimativno vitaminsko osveženje za podnevne vrućine na Pirinejskom poluostrvu. Inače, sangrija na španskom znači krvariti, što ukazuje da je u to doba spravljana samo od crvenih vina. Danas može i od belih, i od rozea, može i od crvenih pomešanih s belim, belih pomešanih s roze, a u Kataloniji, na primer, vole da je smute od šampanjca! Čvrstih pravila nema. Baš kao kod pravljenja pice. Nekoliko osnovnih sastojaka, a posle krene improvizacija, ko šta voli ili čega ima u frižideru.

sangrija2

Osnovni sastojci su flajka vina, malo kriški od pomorandže, malo od limuna, šoljica nekog likera (može i rakija, može konjak…), otprilike toliko šečera ili meda ili nekog slatkog sirupa i sve to spojite u dovoljno velikoj posudi. Kada ste to obavili, pogledate šta ima još od voća na dohvat ruke (breskve, kajsije, kivi, ananas, lubenica, dinja, jabuka, kruška, šljiva…) iseckate i to u kriške pa unutra, ako ima sode, može i to… Na kraju, turite sve u frižider i posle nekoliko sati imate – sangriju! Bitno je da pićence ne čami u frižideru duže od jednog dana, jer posle tog vremena naseckano voće počinje i samo da fermentira, što na kraju može da preraste u smešu svakojakih alkoholnih vrenja.

Iako nevinog i veselog izgleda, ona, kao što se vidi, može da nosi u sebi pristojnu količinu alkohola, tako da deo tajne njene popularnosti na žurkama leži i u tome. Naime, „probijanje leda“ prilikom prvog susreta na takvim mestima uvek može da bude problem. Ovako, popijete dve sangrijice i priča krene sama… Pravi recept za ljubavni napitak!

nazad na vrh