Vinarski opstanak

Vinarski opstanak

Na osnovu izjava mnogih vinara po medijima prodaja je stala u vreme vanrednog stanja, a ni preko leta se ne očekuje da će se previše oporaviti. Zalihe vina će se bitno povećati u većini vinarija. Kako ovu lošu situaciju iskoristiti?

Većina srpskih vinara iznosi vina na tržište previše mlada. Sada je šansa za pomeranje berbe koja se izbacuje na tržište za jednu godinu. Šansa je i da se eksperimentiše. Burići u drugim zapreminama, od drugog drveta ili kombinacije drveta. Zimus sam u Sloveniji i Italiji primetio da skoro svi vinari imaju bačve za odležavanje od mešanog hrasta i bagrema, uglavnom od 600 litara.

Moja vina odležavaju samo u inoksu, pošto ne volim da u vinu osetim arome koje mu daje nagoreo hrast. Ali sam zimus uzeo jedno polovno barik bure i ostavio Indigo 2018. Planiram da ga flaširam 2023. Godine pa da vidim razliku. Možda ću dobiti neki novi kvalitet, a bez tih drvenih aroma.

Vinarija Jović iz Knjaževca ušla je ove zime u konverziju za organsku proizvodnju. Oni su i do sada bili skoro organski, nisu koristili herbicide i insekticide, ali jesu veštačko đubrivo.

- Ako ove godine izgubimo i ceo rod neće biti strašno - kaže mi Saša Jović. - Ima dovoljno zaliha vina da pokrijemo prodaju. A ako sve bude kako treba, dobićemo potpuno novu dimenziju.

Prodaju preko interneta i oglašavanje na društvenim medijima praktikuje malo koja vinarija kod nas. Plavinci su tu prisutni od samog početka i konačno sam dočekao svojih pet minuta za vreme vanrednog stanja. Nedostatak narudžbina od restorana i vinoteka u potpunosti je bio pokriven kroz internet prodaju, tako da kod mene nije bilo pada prodaje.

Pozitivna strana je što su ljudi nastavili da kupuju preko interneta i posle prestanka karantina. Dok nisu probali, nisu ni znali kako je zgodno kad vam neko donese vaše omiljeno vino na vrata. Ti direktni kupci su suvo zlato. Vinoteke i restorani dolaze i odlaze. Direktni kupci, ako o njima vodite računa, biće sa vama decenijama, možda i generacijama.

Ništa više neće biti isto kao pre korone, pa ni prodaja vina. Čarls Darvin je rekao: „Ne opstaju ni najjači pripadnici jedne vrste, niti najinteligentniji, nego oni koji se najbolje prilagođavaju promenama.“ Ko će od vinarske vrste opstati možda će zavisiti od toga kako ste iskoristili ovu šansu za eksperimentisanje i promene.

nazad na vrh