Vinarija je avantura, misterija, romantika i strahopoštovanje

Vinarija je avantura, misterija, romantika i strahopoštovanje

Planirate pokrenuti vlastitu vinariju? Možda vam ovaj blog može pomoći da pokrenete „startup igru“. Kroz moje blogove naučit ćete kako postići svoje ciljeve, zadržati kupce, izgraditi brend i još mnogo toga od marketinga do prodaje, od klijenata do kupaca. Upoznajete se sa strategijama marketinga, inovacijama, brendiranjem, upravljanjem ljudskim resursima, novcem. Nadam se da ćete dobili dozu nadahnuća i korisne savete.

Pokretanje bilo kojeg posla nije lako, ali pokretanje vinarije i podizanje vinograda jako je zahtevno. Mnogi me pitaju kako smo se kao doktori ekonomskih nauka upustili u sasvim nešto novo? Da li sam znala da će nam biti potrebne godine i godine ulaganja i planiranja pre nego što se počne ostvarivati profit? Da, ali nisam znala koliko su čokoti osetljivi, kako loše vreme može izbrisati celu godinu rada.

Danas imamo Boutique vinariju Fragaria  Naša prva berba merloa i kaberne sovinjona bila je 2017. godine, nakon više godina čekanja da od kalema dođe do grožđa, a prva berba sorte jagoda bila je 2019. godine.

Vinograd zahteva ogroman rad i predanost. Posebno je uživanje popiti čašu vina iz svoje vinarije. Kada smo došli na ideju da obnovimo porodične vinograde i krenemo u nešto sasvim novo, postavili smo sebi tri najvažnija pitanja:

  • Gde smo sada?
  • Gde želimo stići?
  • Kako ćemo do tamo doći?

Strategija poslovanja vinarije Fragaria predstavlja odgovore na ova pitanja. To je naš „plan igre“ za postizanje naših ciljeva. Od samog početka smo znali da želimo proizvoditi kvalitetna vina od grožđa iz svojih vinograda, znali smo izgled etikete, koje kupce želimo, izgled degustacione sale...

Ali kako to ostvariti? Morate biti avanturista i hedonista ako krenete u takav, za nas potpuno novi biznis.

Osnovno je osmisliti osam ključnih elemenata:
1) Ime vinarije
2) Dizajn loga
3) Ciljeve: kome je namijenjeno vino
4) Proizvod: kojeg kvaliteta, kakvo pakovanje
5) Cenu (cenovni rang)
6) Kako i gde prodavati
7) Ppromociju: kako privući kupce
8) strategiju prodaje

Sve to se mora razraditi kroz odgovore na pitanja:

  • Šta će se i kada uraditi?
  • Ko će šta uraditi i ko je odgovoran za šta?
  • Koliko će koštati? 

Razmislite da li je vaša ideja stvarno održiva, koliko ljudi već ima vinariju, koliko su uspešni? Šta bi vi uradili bolje? Kako ćete se razlikovati od konkurencije?

Svako ima svoju ideju koju treba da razradi. Ako planirate kupovati grožđe od proizvođača to pruža veću fleksibilnost, ali i rizik kvaliteta grožđa koje je važan za budući uspeh. Hoćete li sami voditi proizvodnju ili ćete naći enologa, tehnologa? Istražite svoje ciljano tržište kako biste pronašli potencijalne kupce.

marketing graphics faceless marketing

Prilikom ulaska na određeno tržište od vitalne je važnosti da razumete protiv koga ćete se morati suočiti, ko vam je konkurencija. Možete imati istu strategiju kao i neka druga vinarija, ali pobediće na tržištu ona vinarija koja ima brže ili bolje sprovođenje do ciljeva.

Kako se razvija naša priča?

Vinogradi su godinama u porodici moga muža, nasledio ih je od oca. Tada smo živeli u Sarajevu, radila sam u LOIN-u, Svetska banka, pa na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gde smo i doktorirali. Suprug je bio direktor VB Leasinga BiH, ja sam i ovlašćeni računovođa i licencirani revizor. Potom, tu su deca, posao, učenje… Nismo mislili na vinograde. Ali sudbina nas odvodi na sajam vina gde upoznajemo vinara Milana Spasića koji na nas prenosi svoju ljubav za vino. I krećemo u obnovu vinograda.

Na osnovu iskustva vinara iz Župe uspeli smo da planiramo proizvodnju, troškove… Vina smo pravili na tradicionalan način jer nismo imali opremu. Do 2019. godine završili smo vinariju, nabavili opremu i tad imamo dovoljno vina da krenemo u prodaju. Priznanje o kvalitetu naših vina već godinu dana docnije stiže iz Beča, s internacionalnog takmičenja AWC Vienna 2020. U konkurenciji je bilo 11.232 vina iz 41 zemlje. Mi smo počeli sa dobrom idejom i vremenom smo ideju prilagođavali zakonitostima tržišta.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi