Trgovački ključ do srca raznih generacija

Trgovački ključ do srca raznih generacija

Generacije stare i menjaju se, šta treba znati o povezivanju sa nekom generacijom?

Prošlo je vreme kada je pri prodaji skupljih vrhunskih vina potrošač trebao biti zahvalan što uopšte sme kupiti takvo vino. Vinoteka koje su nudile vrhunske izbore bilo je malo pa su mogli birati kome će prodavati svoja najbolja vina. Za biti odgovarajući kupac trebalo je imati pravi rodoslov, pravu odeću, pravi vinski jezik da bi vas prodavac smatrao dostojnim.

Danas korišćenje web aplikacija i društvenih mreža pomaže vinarijama iz čitavog sveta da vina približe bilo kojem kupcu. Vina različitog kvaliteta su dostupna po različitim cenama i uslovima. Kako onda vinarije mogu dopreti do pojedine generacije? Koriste li Internet za kupovinu?

DSC 1223

Generacija „baby boomera“ rođenih između 1943. i 1964. godine ima samopouzdanje, oni vole autoritet, lojalni su. Kod kupovine žele praktičnost koja ih opušta, vole šoping putovanja, kupovinu bez nužnog traženja povoljnih cena. Pregledaju i kupuju putem Interneta ali ipak cene lični angažman tradicionalnih trgovina prilikom stvarne kupovine. Selektivnije biraju izvore kojima veruju u pogledu preporuka za vino. 

Generacija „X“, rođeni od 1965. do 1980. kupuje vino konzervativnije od ostalih generacija. Skeptičniji su prema marketinškim taktikama, neće ih osvojiti napadno oglašavanje već praktičnost i dokazi o proizvodnji. Ništa neće kupiti dok ne istraže, koriste Internet, recenzije. Zato je za vinariju bitno da je posebno vidljiva i da ima aktivnu prisutnost na društvenim mrežama kako bi se pokazala njena autentična slika.

E-pošta je jedan od najboljih kanala za ovu generaciju, oni proveravaju e-poštu i vole lične ponude temeljene na njihovim prethodnim kupovinama, vole kvalitetnu korisničku uslugu radi lojalnosti marki, gde zaposlene u trgovinama vina vide kao ljude sa kojima se mogu povezati i saznati najbolje mogućnosti za kupovinu.

DSC 1971

Milenijalci (generacija „Y“) su mladi ljudi rođeni od početka osamdesetih do sredine devedesetih pa čak početka novog milenijuma. Vešti su u korišćenju tehnologija i društvenih medija. Koriste web uređaje u gotovo svim aspektima života čak i dok kupuju u trgovinama. Oni više vole pregledati proizvode različitih marki pre nego se odluče za neku opciju i kupe je.

Uživaju u kupovini, vide je kao zabavnu i opuštajuću aktivnost koju mogu podeliti s prijateljima. Pod snažnim su uticajem postova na društvenim mrežama, istražuju recenzije, komuniciraju s brendovima i trgovcima putem Twittera i Facebooka kako bi se njihov glas čuo. Imaju potrebu za iskustvima, a ne za „stvarima", usmereni su na influensere.

Generacija „Z“, rođeni nakon godine 2000. smatraju se vrlo tehnološki pametnom generacijom koja je rođena u vreme ubrzanog digitalnog rasta. Oni koriste Google i slične alate za poređenje cena, stilova, dostupnost i ocene proizvoda. Realniji su od Milenijalaca, odgovorniji, odlučniji, znatiželjniji i otvoreniji. Preduzetni su i žele pokrenuti vlastiti biznis, multikulturni su, smatraju da su rasa i pol zastareli i nevažni.

DSC 0668

Ne gledaju toliko tradicionalni TV kao druge generacije, radije gledaju YouTube, TikTok, traže povratne informacije od prijatelja pre konačne kupovine. Privlače ih zanimljive i inovativne kampanje koje su iskrene, te ne prate tradicionalno oglašavanje. Ne čitaju časopise niti gledaju TV. Priželjkuju cool proizvode u odnosu na iskustva, žele da ih trgovci pronađu putem mrežnih oglasa, cene „nervozne" i kreativne oglase, posebno na Jutjubu i Instagramu.

Svaka generacija na svoj način ceni vino, ali ima različito ponašanje i očekivanje pri kupovini. Vinarije pri povezivanju sa svojim potrošačima moraju obratiti pažnju ko su ti kupci i za svaku od gore navedenih grupa pronaći „ključ do njihovog srca“.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi