Spas za izvoznike

Foto: AdobeStock Foto: AdobeStock

Evropska Unija od kraja 2023. godine zahteva da se na zadnjoj etiketi (deklaraciji) navede kalorijska vrednost, nutritivna vrednost i svi sastojci koji su korišćeni u preradi vina, kao i svi potencijalni alergeni (ne samo sumpor). Ovo za mnoge vinare predstavlja problem jer je spisak sastojaka podugačak (zakon dozvoljava upotrebu čak 59 različitih dodataka u proizvodnji vina) pa bi i deklaracija morala da bude povelika.

EU nudi alternativno rešenje u vidu QR koda koji, kada se skenira mobilnim telefonom, vodi na izdvojenu stranicu na internet prezentaciji vinarije gde se svi obavezni podaci nalaze. Ovo deluje kao elegantno rešenje, iako zahteva izradu tih posebnih stranica na kojima ne sme da bude nikakvih drugih podataka o vinu, kao ni ponuda za njegovu kupovinu. Takođe vam onemogućava da QR kod iskoristite da odvedete potencijalnog kupca na stranicu za prodaju tog vina, što je do sada bila uobičajena praksa.

Slika 1 deklaracija
Etiketa organskog vina sa malim brojem sastojaka lako staje na deklaraciju 80mm x 80mm

Dodatni problem je u nacionalnim regulativama koje imaju posebne zahteve, najčešće da deklaracija bude na nacionalnom jeziku. Može da bude i komplikovanije: u Češkoj deklaracija može da bude na engleskom, ali se alergeni moraju navesti na češkom.

Znači, ništa nije rešeno. Vi i dalje morate da pravite posebnu deklaraciju za skoro svaku zemlju u koju izvozite.

U pomoć dolazi nova, jednostavna a genijalna, aplikacija Winefo. Za 250 evra godišnje možete generisati neograničeni broj QR kodova od kojih svaki vodi na stranicu na njihovom serveru gde se nalaze sve obavezne informacije. Podaci se automatski prikazuju na jeziku na koji je podešen pametni mobilni uređaj, a sa padajućim izbornikom može da se izabere i bilo koji drugi od 24 zvanična jezika EU.

Podatke za deklaraciju unosite sami, preko jasnog i jednostavnog formulara, bilo na mobilnom telefonu ili računaru. Kratak video na YouTube kako to radi možete pogledati ovde.

Slika 2 – sučelje za unos podataka aplikacije Winefo
Formular za unos podataka aplikacije Winefo

Velika prednost, i ušteda, je što sam program ima ugrađen kalkulator nutritivnih vrednosti u koji unosite podatke iz redovne analize koju morate obaviti da biste pustili vino u promet. Analiza nutritivne vrednosti u laboratoriji košta dodatnih 6.000 dinara, a za nešto manje para će vam je uslužni servisi izračunati na osnovu te iste analize. Ako izvozite pet etiketa u samo jednu zemlju već ste isplatili godišnju pretplatu servisa Winefo.

Slika 3 QR kod Prokupac

QR kod sa primerom stranice za prokupac

Jedine informacije koje osim QR koda morate imati na deklaraciji su energetska vrednost, označena slovom E, pa važi za sve jezike. Ukoliko se odlučite da zadržite postojeći QR kod koji vodi na neku drugu stranicu, ovaj sa nutritivnim informacijama možete dodati ili na samoj etiketi ili kao stiker. Jedino se mora jasno naglasiti da je taj QR kod za nutritivne vrednosti i to može biti na engleskom. Vodite strogo računa da dodatna nalepnica sa QR kodom koji vodi na nutritivne vrednosti ima veoma jak lepak – ako spadne, vino je automatski van zakona.

Winefo ima web stranicu i na srpskom gde možete saznati sve ostale detalje.  |

Uskoro na našem jeziku

Dobra vest i za one koji ne nameravaju da izvoze je da će aplikacija pored 24 EU jezika uvrstiti i srpsk već od naredne nedeljei. Pošto je kod nas u toku usklađivanje propisa sa EU direktivama, uskoro će i na domaćem tržištu važiti ova pravila obeležavanja.

nazad na vrh