Mesec u V(in)odoliji

Mesec u V(in)odoliji

Poslednjih dana mnogo se priča o biodinamci u Srbiji. Da li može ili ne? Da li je stvarna ili je samo sredstvo za marketing? Različiti su komentari, a istom se do juče izgleda niko nije bavio.

Kada kažem do juče, moram da napomenem da tu u obzir uzimam samo novu vinsku eru u Srbiji. Šta je bilo u prošlosti, ko zna. Ali, ne bi me iznenadilo kada bi se saznalo da je biodinamika već rađena kod nas.

Organska proizvodnja jeste sigurno, ali biodinamika je ipak nešto više.  Biodinamički vinogradi su u isto vreme i organski, ali organski nisu i biodinamički. Biodinamika mu dođe kao Rolls-Royce u poljoprivredi. Ipak je to „nešto više“.

Činjenica je da malo ko o biodinamici malo šta zna. Ni sama se nisam nešto naročito bavila ovom tematikom sve do skoro, dok me V. nije nazvao jedan dan i rekao: „Znaš, ima tu jedna vinarija, bave se biodinamikom. Hoćeš da probaš ta vina? To još niko nije radio kod nas.“

Naravno da hoću. To je ipak iskorak iz današnje proizvodnje grožđa i vina, napred ili nazad, vreme će pokazati, ali je svakako nešto drugačije.

I pre probanja vina malo se više pozabavih tematikom, čisto da znam sa čime imam posla.

Ono što mi bi zanimljivo jeste u suštini jednostavan osnovni koncept. Ceo vinograd funkcioniše ko jedan organizam. Vinova loza i prateća flora i fauna, kojima je taj vinograd stanište, a sve u harmoniji sa kosmosom, funkcionišu kao jedan zatvoren sistem u kojem se akumulira dobra energija. Bukvalno, kao jedan organizam. Šta se sve koristi kao prirodna zaštita potpuno je neverovatno: od kamilice koja u rogovima zatrpana u zemlju nakuplja kosmičku energiju, preko rastavića do koprive i još kojekvih „lekova“ što sve skupa može u narodu da deluje pomalo vudu i o tome se, uglavnom, ne priča. Ljudima treba reći samo onoliko koliko mogu da prihvate, složićete se.

A najmisteriozniji deo jeste primena astronomije, pa čak i alhemije na taj isti vinograd. Ako jedan Mesec može da pomera tolika mora i okeane po svojim menama, zašto bi drugačije delovao na biljke koje imaju oko 92% vode. Uticaj mesečevih mena dobro je poznat i na ljude. Ima smisla!

Sa druge strane, astrologija se ostavlja već proizvedenim vinima i ljudima, pošto neki tvrde da ukus vina u mnogome zavisi od horoskopskog znaka u kojem je otvoreno, pa čak i dekade. Zvuči beskrajno ludo, ali da li je istinito? Možete samo sami da probate i da se u to uverite, ili da bez probe, s predrasudama, tu tvrdnju odbacite.

Pošto sam dobila vina na degustaciju, svratih do Madere, a tamo kao i uvek gužva. Ljudi ulaze i izlaze, osoblje užurbano radi servis, sve u duhu života u prestonici, 300 na sat.

Jedva čekam da probamo vino. Očekujem u njemu ukuse i miris našeg podneblja, čiste i prirodne, u mnogome egzotične Srbije.

Otvorismo vino,  propustismo kroz dekanto i dekanter. Dok je stiglo do moje čaše potpuno se unervozilo. Mirišem ga,  probam... Deluje „čupavo“, kao nakostrešena mačka. Ništa. Sav moj entuzijazam i očekivanja padaju u vodu. I ta biodinamika, nema tu ništa posebno.

Drugu bocu nosim u svoju oazu mira. Pišem mail V. sa utiscima. Nalazim Steinerove zabeleške (Rudolf Steiner, otac biodinamike; prim. ured.) i nesvesno otvaram drugu bocu, sipam u čašu. Pošto sam sročila svoje utiske, pritiskom na  „enter“ biodinamiku šaljem u zaborav, bar za sada.

Uzimam čašu sa vinom da ga opet probam.

Potpuna histerija. Pa da li je moguće? Potpuno drugo vino.

Gledam etiketu, sve je isto osim doživljaja vina. Miris voćan sa dodirom frana, vino sočno, glatko i vrlo spremno. Uhvati me muka i gledam da li je mail otišao... Naravno da jeste. I dok V. čita moje utiske, ja ne verujem šta se dešava.

„V. moramo se videti, ovo je potpuno neverovatno“, pišem SMS i kasnije prepričavam svoje iskustvo. Zagonetno me gleda i smeška se, kao da je znao šta će se dogoditi.

I tu dolazi trenutak kada se zapitate o čemu se zapravo radi.

I dalje čitam Steinerove zabeleške. Na kraju, sve se svodi na jednostavnost i prirodu.  Sve je u dobroj energiji. Oko nas i u nama, samo što to često zaboravljamo živeći u vremenu koje nas svakodnevno udaljava od iste.

I na kraju ćete se pitati da li sve ovo ima iti trunke dokazivog smisla?

Na šta bi vam Steiner rekao: „Duhovne naučne istine vrede same za sebe i ne moraju biti eksperimentalno potvrđene!“

A, da li su ova vina najbolja na svetu i da li moraju obavezno da se dopadnu!?

Naravno da ne, kao ni ona druga proizvedena standardnim metodama!

Ali su zato svakako najbolji način da se izrazi karakter jednog podneblja.

nazad na vrh

Srodni tekstovi