Jelena Podrum Janko

roze-jelenaIako Dragan Vasić, vlasnik Podruma Janko, na svakom koraku potencira tradiciju & korene, kako srpstva tako i vinarstva u smederevskom kraju, iznenadni novi adut ove vinarije pojavio se u - ružičastoj boji! Reč je o rozeu Jelena, nazvanom po njegovoj suruzi, vinu koje će izgleda uskoro krenuti i na put preko Atlantika, na tržište SAD.

Osnovno Vasićevo opredeljenje od osnivanja podruma 2006. godine bilo je da na tržište ponovo vrati kvalitetno vino od lokalne autohtone sorte smederevka. I u tome je znatno uspeo, koristeći grožđe iz jednog starog vinograda u selu Drugovac. Usput je na tržište plasirao još nekoliko zanimljivih vina, među kojima i Zavet barrique (kaberne & merlo) i Misija barrique (šardone), te kao mali kuriozitet odlučio da vina iz najboljih berbi obeležava etiketom na ćiriličnom pismu! Tako se Crveni zapis barrique 2008 nekako i duhom približio onim vremenima kada su na tom području despot Stefan Lazarević ili Đurađ Branković sadili i negovali vinograde u 15. veku.

A onda je, činilo se pravo niotkuda, na tržište stigao roze Jelena. Bilo je to veliko iznenađenje, ne samo zato što je roze u Srbiji poprilično zapostavljen, već i zbog činjenice da je blendiran od merloa. A u Srbiji niko ne pravi roze od merloa! Vino je tada u sebi imalo i nešto malo širaza i sanđovezea, da bi u najnovijoj verziji predstavljenoj na BeoWine Fair 2012 u kupažu dospelo i nešto malo kabernea. Konačno, kao možda i najveće iznenađenje u ovoj „ružičastoj“ priči došao je ugovor o izvozu ovog vina za SAD.

Kad se pogleda ka svetlu, Jelena se zarumeni u čaši, nežno, rozikasto. Potpuna bistrina nagoveštava osveženje koje prosto vrca iz čaše noseći pod nos jagode i ono što se lepo i narodski naziva - miris behara. Voća u cvatu. Sve je jako cvetno, pritom malo slankasto, mineralno na nepcu sa veoma dugom završnicom, a aftertaste je sjajan. Na svesnom nivou ovo je vino suvo, ali ekstraktivne arome ubrzo izazivaju podsvesne navale slasti na jeziku, nepcu, svuda. Pretaču se elegantno, kao zraci sunca na vlažnoj koži sabljarke, snažne reminescencije jagode, ruže, ljubičice, sve dok se na kraju, u elegantnoj završnici nekako logično sve ne uobliči u divan sveži sok čistokrvnog nara koji se savršeno upari sa već opisanom bojom tečnosti u čaši.

A kod uparivanja… Šunka, kulen, piletina ili ćuretina na roštilju lepo će se zaokružiti uz ovaj roze koji je dovoljan sam sebi. A može i uz svež ratluk.

Sve u svemu, divno, moderno, ljubavno vino, sa cenom u maloprodaji od oko 600 dinara. Pravo osveženje u ponudi vina sa etiketom „Made in Serbia“, koje bi moralo da nađe vidno mesto na policama ovdašnjih vinoteka.

Naziv vina: Jelena roze
Berba: 2011
Sorta: merlot, syrah, sangiovese, cabernet
Proizvođač: Podrum Janko
Oblast: Smederevsko vinogorje, Srbija
Sadržaj alkohola: 13%
Zapremina flaše: 0,75l

Poslednji put izmenjenosubota, 07 april 2012 11:48
nazad na vrh

Srodni tekstovi