Žlahtina Toljanić

zlahtinaNa srpsko tržište stiglo je još jedno novo vino iz Hrvatske, ovaj put upakovano u ćirilicu. OK, žlahtina nije veliko vino, nema potencijal da dugo odležava, ali ako je napravljena kako treba nudi beskrajno zadovoljstvo. Posebno u trenucima kada od vina tražite da vas oraspoloži & osveži!

Za žlahtinu vredi izraz - manje je više! Nju je besmisleno držati u baricima jer za to jednostavno nema predisopozicije, niti je treba „maltertirati“ u podrumu na način kako se to radi sa šardoneom ili rizlingom. Sve što žlahtini treba jeste disciplinirani i posvećeni vinar koji će umeti da sačuva njenu izvornu mineralnost, svežinu i nežnu strukturu. I tu je tajna međunarodnog uspeha Žlahtine Toljanić, koja je čak dospela u sam vrh najnagrađivanijih hrvatskih žlahtina u poslednje dve decenije.

Porodica Toljanić generacijama se bavi vinogradarstvom i proizvodnjom vina i danas je njihova PZ Gospoja druga najveća vinarija na Krku, koja obrađuje 120 hektara vinograda pod žlahtinom u Vrbničkom polju. Njihova žlahtina, iako dobijena uz pomoć savremene tehnologije, u izvesnoj meri odražava tradiciju pravljenja vina i načina života u ruralnim područjima hrvatskih ostrva. U pitanju je veoma suvo vino, kristalno bistro, zlatne boje sa zelenkastim tonovima. Na nepcu daje utisak dobre zaokruženosti, harmonično je, lagano, pa se stiče utisak da se može konzumirati u svako doba i to u većoj količini. Vrlo je pitko zbog male doze alkohola, ali posjeduje solidan ekstrakt koji podržava nježni voćni karakter.

Toljanić Žlahtina servira se na temperaturi od 8 do 10°C u čaši za rizling, a može se piti kao aperitiv, te uz riblja predjela, rižota i testenine.

Proizvođač preporučuje da se vino konzumira najkasnije posle tri godine, a mi dodajemo da otvorena flaša može da odstoji 3-5 dana u hladnom i tamnom mestu bez značajnih gubitaka aroma.

Konačno, uz preporučenu cenu distibutera od oko 600 dinara po flaši, ovo bi moglo da bude jedno od lepših vinskih osveženja ovog leta!

Naziv vina: Žlahtina Toljanić
Berba
: 2010
Sorta
: žlahtina
Proizvođač
: p.z. Toljanić - Gospoja
Oblast
: Krk, Hrvatska
Alkohola
: 11,50%
Zapremina flaše
: 0,75 l 

Poslednji put izmenjenosubota, 07 april 2012 11:48
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama