Signature Merlot Chateau Kamnik

kamnik-signatureU najvišoj klasi vina Chateau Kamnik se od samog početka opredelio za VIP ciljnu grupu. I kao da već oprobana masivna, izuzetno voluminozna boca nije dovoljna, ovaj 100% ručno selekcionisani merlot dobio je i svojevrsni rol-bar, metalnu etiketu koja ga pozicionira kao stamenog viteza oklopnika na pragu odbrane kvaliteta pomenutog „šatoa”.

 

Zaista, već prvi međunarodni okršaji tokom 2011. godine doneli su mnogo uzdaha vinskih lepotica i bogatih kraljevskih trofeja za ovaj Signature Merlot Grand Reserva. Dve izložbe, dva zlata u najjačoj konkurenciji, u Izraelu Terravino, i Vinalies International Paris, sa otprilike 89 poena. Čisto kao naznaku da se od ovog još mladog junoše tek svašta može očekivati. Tu negde, uz objektivne parametre uspeha, prvo iz šale, a potom osmišljeno, kreće lagano da se širi vešta marketinška, ali istovremeno istinita legenda o vinu koje je barrique 200%!

Naravno, reč je o tehnološkom postupku kojim se krote izuzetno plamena, ekstraktivna i potentna vina pastuvskog karaktera uz korišćenje dva nova bureta. U neophodnosti da ga sapnu, u Kamniku su upotrebili najbolji barique na svetu, ali je on postao tesan nakon tuce meseci. Bure je odbačeno i tečnost presuta u novo, identično, da odleži još dva meseca duže nego prvi put kako bi malolaktična fermentacija učinila veliki hokus-pokus i divljeg vinskog pastuva pretvorila u divno zaokruženi voćni vatromet!

Rezultat svega je raskošna aroma zrelog crvenog voća, maraskina, trešanja, suvih šljiva. U isto vreme veoma bogat aromatski kompleks i ukus marela i divljeg šipka koji nimalo ne zaostaje za tim. Prejakih 16% alkohola izvanredno je izbalansirano sa 6,1 gram po litru kiselina, pa se alkoholi gotovo i ne osećaju a taninska struktura je nekako blago nazubljena, prijatna ali zalazi malo ispod epitela, tek toliko da zahteva novu količinu istog vina radi vidanja „izranavljenih” čulnih receptora. Ovo vino prosto štipa za usta ekstraktima, što nipošto nije neprijatno, naprotiv! Eksplozija na nepcu, puno i zaokruženo telo, voćna ekstaza čine od ovog merlota jedno od onih meditativnih vina koja se piju sama i sama su sebi dovoljna.

Cena od preko 50 evra neće vas privući na prvi pogled, ali uzbuđenje držanja u kolekciji nečega što se tek razvija vredi svakog centa jer ovo je vino još rano da se otvori i iskreno preporučujem da to ne činite pre 2020. godine.

Naziv vina: Signature Merlot Grand Reserva
Berba
: 2008
Sorta
: merlot
Proizvođač
: Chateau Kamnik
Oblast
: Povardarje, Makedonija
Alkohola
: 16,0 %
Zapremina flaše
: 0,75 l 

Ovo vino možete kupiti u našoj online prodavnici 

Poslednji put izmenjenočetvrtak, 21 mart 2013 23:42
nazad na vrh

Srodni tekstovi