Sofia tamjanika Braća Rajković

sofija-tamjanikaKad na etiketi vidljivo stoji „iz naših vinograda“, onda je to odrednica koja može uneti zabunu: ako je vino sa poreklom, zašto onda to i nije verifikovano?

 

 

Međutim, Sofia tamjanika Vinarije Braća Rajković nije samo premijerno vino, već je i premijera potpuno novih vinograda koji do potvrde geografskog porekla moraju „odrastati“ barem još tri leta. A rezultat te takozvane „nulte berbe“ iz 2011. godine osvojio je srebrnu medalju već na svom prvom predstavljanju najširoj javnosti - na novoosnovanom sajmu vina u Župi.

Porekla Sofiji nikako ne nedostaje, s obzirom na to da se vina porodice Rajković iz župljanskog sela Gornje Zleginje beleže još od prvog tamošnjeg popisa življa, daleke 1834. godine. Tamjanika je u neku ruku trade mark čitavog tog regiona, a kad braća Rajković potvrde da svi u kući samo piju novopristiglu tamjaniku na uštrb već prepoznatljivih etiketa iz ovog podruma, mislim da im se može verovati na reč i okusiti ovaj još mladi ali obećavajući nektar sa izraženim sortnim karakterom.

Za cenu od oko 650 dinara u maloprodaji, dobićete sveže i zaokruženo suvo stono vino izrazito osvežavajućih i prijatnih kiselina, što ga uvrštava u najširi segment uparivanja sa gastronomskom ponudom. Na nosu je bogato i šaroliko, uz preplitanje ovdašnjih mirisa zove, dunje, kajsije, sa nekim dalekim voćnim začinima poput ananasa, manga, passion fruita...

Ipak, ono što ovo vino već u prvom trenutku izdvaja iz mase tamjanika je jasno uočljiva svilenkasta i prefinjena struktura. To je onaj element koji će ovom vinu, ukoliko se održi, a nema razloga da sumnjamo u to sa kiselinama koje poseduje, dati posebno mesto na svakom narednom arbitriranju. S druge strane, ocene možete u potpunosti zanemariti, ohladiti vino na 9-11 stepeni Celzijusa i isprobati ga u brojnim kombinacijama, sa svim morskim plodovima, predjelima, ribom, uz deserte i sveže voće. A ni kineska kuhinja neće ga ubiti, naprotiv!

Naziv vina: Sofia tamjanika, Braća Rajković
Berba
: 2011
Sorta
: tamjanika
Proizvođač
: Vinarija Braća Rajković
Oblast
: Župa, Srbija
Alkohola
: 12,50% 

Poslednji put izmenjenopetak, 07 septembar 2012 10:52
nazad na vrh