A+ Rdeče, Vinska Klet Goriška Brda

rdece-2006Evo nešto samo za prave obožavaoce koji ne pitaju za cenu! Jer, buteljka ovog „bordoa na slovenački način“ iz Goriških brda kod uvoznika u Srbiji staje 2.728,82 dinara, a na to treba dodati i PDV, onda maržu prodavca/kafedžije... Uuuh!

 

 

Klasična bordo kupaža podrazumeva kaberne sovinjon, merlo i kaberne fran. Baš tim redom i baš u količinama po redosledu. Slovenci su samo malo obrnuli stvar pa je A+ Rdeče 70% merlo, 20% kaberne sovinjon i 10% kaberne fran.

Šta je to što opravdava cenu: pre svega godište, a onda i ograničena količina proizvedenog vina. Prošle godine na tržište Slovenije, a ove godine i kod nas, stigla je berba 2006. Za septembar se planira flaširanje berbe 2007. Svo to vreme vino je ležalo isključivo u blago nadimljenim hrastovim buradima (takozvani light bariq). Parcele sa kojih se bere grožđe za ovo vino jasno su određene, prinos je takođe ograničen, pa je stoga svaka buteljka A+ vina obeležena brojem (što nije velika novost); ali takođe i količinom serije (što jeste retkost). Naime, serija A+ ograničena je na svega 8.000 boca po berbi. Ovaj autor je tako imao priliku da degustira bocu broj 5.318 od mogućih 8.000.

Kad se zna sve ovo, nekako mi deluje bedasto da nalazim bilo kakve zamerke (dobar konji ima hiljadu mana, loš samo jednu - ne ume da trči). Zato je najveća zamerka upućena nama. Od kada su sa vinskih karata nestala vina „Kosovovina“ (baš pomenuti merlo, kaberne fran i kaberne sovinjon) mi konja za trku nemamo. Ni s manama, ni bez njih.

Naziv vina: A+ Rdeče
Berba: 2006
Sorte: merlo, kaberne sovinjon, kaberne fran
Proizvođač: Vinska klet Goriška Brda
Oblast: Goriška Brda, Slovenija
Sadržaj alkohola: 14,5%vol
Zapremina flaše: 750 ml
Poslednji put izmenjenopetak, 07 septembar 2012 11:01
nazad na vrh