Crnogorski rose, Plantaže

crnogorski-roseAko postoiji sinonim za crnogorsku vinariju Plantaže, onda je to vranac, autohtona sorta iz Crmničkog polja, regiona između Podrgorice i Skadarskog jezera.

Koliko je ova sorta značajna, ne samo lokalpatriotima, najbolje pokazuje to da je vranac druga sorta sa teritorije velike Jugoslavije priznata i cenjena u svetu (prva je bio plavac mali sa Pelješca). Uz to ide i činjenica da je to vino kod nas maltene postalo sinonim za crveno vino!

Kako su Plantaže počele da se šire i razvijaju, pored standardnog vranca dobili smo i pro korde, potom i penušavo vino (doduše ne od vranca, no od druge autohtone sorte – krstača) a sada i rose.

Napravljen je od vranca pre svega, ali i kaberne sovinjona (10%, kao i standardni vranac) koji pomalo oporoj sorti daje lepršavpost, pitkost i laganost. Sve to važi i za rose. Ljudi su iskusni tehnolozi, znaju oni kako da po tehnologiji za bela naprave dobro crveno vino. Imaju i sve što im treba: inoks sudove u kojima bela vina (i ružuice) dobijaju na lepršavosti. Crnogorski rose je pitko vino, lagano, kao stvoreno za letnje vrućine. Dakle, osvežavajuće je, ali i idealna pratnja za predjela na bazi majoneza, bela mesa, pohovana ili ne, plave ribe. Ovaj rose će zato bolje proći na Jadranskoj obali nego na Skadarskom jezeru u kojem su ponosni na svoje specijalitete: dimljenog krapa (šarana) ili ukljkevu što prosto vapi za vrancem.

To je razlika između crnog i ružičastog. Za obične potrošače, pak, važnija je sličnost. Kao što za vranac crni valja idvojiti samo 350 dinara, isto važi i za vranac ružičasti.  

Naziv vina: Crnogorski rose
Berba
: 2010
Sorta
: Vranac
Proizvođač
: Plantaže
Oblast
: Podgorički subregion, Crna Gora
Sadržaj alkohola
: 13%vol
Zapremina flaše
: 750 ml 

Poslednji put izmenjenonedelja, 10 jun 2012 22:56
Više iz ove kategorije « DARa, Živač Aglaja rose, Vimmid »
nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama