DARa, Živač

zivac-dara„Da li ste znali da selo Progar ima aerodrom? Niste? A da li ste čuli za vinariju Živač u Progaru?”

Evo nam novog vina na tržištu. I nove vinarije.

Prvi pogled: ruža na etiketi asocira na nežnost, predavanje, poklanjanje. Ali treba biti obazriv, ako ima trnja.

Drugi pogled: logo vinarije ima jednu potkovicu oko slova „Ž”. Zazivanje sreće koja svakome vinaru treba?

Priča je daleko konkretnija. Živač vinarija nalazi se tik uz jezero Živača kraj mesta Progar. Vinarija u nastanku, ali sa zaletom na veliko. Svoje grožđe iz svog vinograda, nešto sa hektar ipo iz Progara, al' ima toga još hektar u nadaleko slavnom po vinima Banoštoru. A DARa je već igra i pre nego se u čašu naspe. Dar nekome, baka Dara kao simbol tradicije ugostiteljstva i ljubavi prema zemlji i čokotima. I malo rime u tom prvom vinu: pino noar - DAR(a).

Kud baš vinski prvenac, pa pinot noire, takozvani „klizav teren”? Možda sve postane jasnije kad se pročita potpis enologa na onom što je u boci - Miša Cilić. Eto ko ne preza od izazova. Ima u vinogradima Živača i dobrog italijanskog rizlinga koji sjajno uspeva na ovim lokacijama. Ali to bi već bilo tipovanje - igra na sigurno. Ovako, dok degustiramo DARa-u, već se naslućuje nestrpljenje za istoimenu barrique varijantu koja stiže krajem godine.

Otčepljivanje ruže (na etiketi): voćkasto mlado vino, nežno crveno sa blagim purpurnim odsjajima. Miris je intenzivan i sortno tipičan, sa primarnim voćnim karakterom. Negde iza obraza slivaju se note crvenog bobičastog ploda i dopiru skoro do ušiju, malina i šumska jagoda. Sve dok u pozadini lahor ne donese cvetne tonove ljubičice. Ah noire! A na nepcu, igra odlično ukomponovane voćne slasti sa osvežavajućim kiselinama do veoma prijatne završnice.

Biftek! To prvo pada na pamet uz ovo vince. A potom, kolači, uz čizkejk, poslastice sa bobičastim voćem, uz čuvenu francusku krem-pitu što je u restoranu Žabar služe sa višnjom. Ili još bolje, DARa ide najbolje sa baka Darinim kolačem, na Dunavu, u Zemunu, gde je restoran Žabar usidren. Jer Žabar i Živač kao da su deo iste priče. Pa možda i jesu... baka Dara zna.

Za početak, vinarija je proizvela nekih 1.000 litara ovog vina koje se prodaje po ceni 777 RSD uz malu preporuku „dajte mu još vremena da odleži u flaši, nećete se pokajati”.

Naziv vina: DARa
Berba: 2011
Sorta: pinot noire
Proizvođač: Živač
Oblast: Srem, Progare, Srbija
Sadržaj alkohola: 13,5%
Zapremina flaše: 0,75l

Poslednji put izmenjenonedelja, 17 jun 2012 23:51
nazad na vrh