Pinot Grigio, Temet

temetVeć prvi susret sa belim i suvim pinot „novorođenčetom" u podrumu ove tek iznikle jagodinske vinarije, onako iz inoxa, naveo me je da proreknem kako će ovo sveže vino iz 2011. godine doneti još više strasti kad se izvije iz flaše.

Sad, dok ga točim i degustiram, čini mi se da ima žutu boju barem dve sezone starijeg brata, sa tek nešto malo magličastih odsjaja tako tipičnih za pinot gris.

Dobro odabrana sirovina, srećan tandem vrhunskog francuskog i srpskog tehnologa, nova najbolja burad učini da se na tren zbunim: pijem li srpski pino gris ili svetski poznat Caldora Pinot Grigio 2007 iz Abruzza na koji me delimično podseća. Pogotovo u onom prvom udaru zlatnog voća na nosu. Ali o tome nešto kasnije...

web-pinotgrigio0254Od samog početka vinarija TemeT insistira na dizajnu. Vitka tamna flaša gotovo je do savršeno utegnutog grla uvijena u etiketu od reciklažnog materijala zamišljenu tako da tananim prorezima formira slovo „T" na poleđini boce, tamo gde se obično nalazi razrez na uskoj dugoj suknji, radi lakšeg kretanja. Igra na adut „seksepila" nije samo pusti ples. I sadržina je slična, zavodljiva, moderna, osvežavajuća, puna iskričavih iglica gotovo kao penušavo vino, a opet izuzetno zaokružena i elegantna za vino koje ne pretenduje na visoki cenovni razred. Ali ne razmišljajte previše o tome šta je napred, a šta pozadi jer je to očito ideologija TemeT vinarije, da se njihovim vinima pristupa podjednako sa svih strana. Naprotiv, flašu ohlađenu na 8 stepeni C, što je preporuka proizvođača, što pre uspite u čaše i degustirajte. Jer ovo se vino brzo razvija...

Na prvi udar, snažni naleti ananasa, dinje, malo meda. Lepo i puno telo, prijatne kiseline, slast u mirisu. Čini se da je ovo vino idealno osveženje, sa blagim mineralnim naznakama, lepršavo, pravo vino za leto. Ali već nakon pet, šest minuta zagrevanja, ono naglo zri. Postaje jako kremasto, ozbijno, sa sve više krušaka i putera, i izraženijim kiselinama koje preuzimaju dominantnu, ali prijatnu ulogu koja će ovo vino otvoriti prema brojnim jelima ili kolačima. Kao vrhunski ispit, isprobao sam ga sa masnom gibanicom i tvrdim, ni za korak nije ustuknulo. Takođe, predlažem ga uz fazana, punjene lignje, ili „šatirane" palačinke.

Konačno, cena u maloprodaji od 870 dinara prava je sitnica za ugođaj koji se nudi i aftertaste koji se pamti kao još jedan dokaz da „ludilo" koje na globalnom tržištu od 2005. godine vlada oko ove sorte nije slučajno.

Naziv vina: Pinot Grigio
Berba: 2011.
Sorta: pinot grigio
Proizvođač Temet
Oblast: jagodinsko vinogorje
Alkohola: 13,8%
Zapremina flaše: 750 ml

Poslednji put izmenjenopetak, 07 septembar 2012 11:21
Više iz ove kategorije « DARa, Živač Alma Mons, Belo Brdo »
nazad na vrh

Srodni tekstovi