Rossj – Bass, Gaja

gaja-bassOni koji poznaju opus Angelo Gaja sa oduševljenjem će dočekati vest da se na našem tržištu pojavio kultni šardone Rossj - Bass ovog vinara iz Pijemonta.

 

 

GajaRossj-BassVina Gaja u svetu imaju jasan prizvuk ekskluzivnosti i nikako nisu vina za redovnu i ravnodušnu konzumaciju uz fish&chips ili hot dog. Ona prizivaju ozbiljne emotivne reakcije: neko ih obožava, a neko drugi... Zbog toga se mogu naći različite ocene ovog vina, od 80 do 92 poena! Ali se ocena najčešće zaustavlja oko „prvog zlatnog podeoka“.

Nije slučajno što se na etiketi nalaze fazani: vinar ukazuje na vezu sa prirodom, prirodnim staništima ovih dragocenih ptica koja se nalaze u šumama, ali i onim raskrčenim oko njegovih vinograda i njihove česte posete između redova loze.

Pa i naizgled neobično ime vina Rossj u stvari je naziv vinograda posađenih 1984. godine, ali i izvedenica od imena mlađe kćeri Angelo Gaja – Rossane.

Konačno, proizvođač tvrdi da je ovaj šardone iz 2011. godine zlatne boje, ali možda refleks voluminozne flaše dodaje kriptonitsko zelene tonove, zbog čega to nije Supermenovo omiljeno vino. Pa, ko njega pita?

Po sipanju u čašu, fini uplivi citrusa, cveća i mednih nota bogato napadaju nosne receptore, dok će na nepcu kružiti glatka tečnost elegantnog tela, bogate mineralnosti, dobrih kiselina sa izraženim i definisanim karakterom. Uz mirise tropa, puteraste arome koštunjavog voća pamtiće se najduže kao i dugotrajna završnica.

Ovo je vino izvrsno za meditaciju i dijamantska slavlja, što znači da u kalkulaciju kvalitet-cena (oko 5.500 dinara po flaši) unesete sve parametre, od kultnog predznaka, preko istorijata vinarije od 1859. godine, do privilegije da kušate originalno Gaja vino.

Sorte: chardonnay sa „dodirom“ sauvignon blanca
Poreklo
: Italija
Region
: Pijemont
Lokacija vinograda
: Langhe D.O.C.
Akohola
: oko 14,0%
Temperatura serviranja
:10 - 12 C 

Poslednji put izmenjenosubota, 11 avgust 2012 19:04

Srodni tekstovi

nazad na vrh

Srodni tekstovi