Chardonnay Ivana Šijački, Bononia

sijacki-chardonnayTaman kad pomislite: „Oh ne, još jedan Chardonnay”,  usledi iznenađenje. Autorsko vino sa potpisom šarmantne Ivane Šijački definitivno predstavlja kvalitetnu novinu na srpskoj vinskoj sceni!

 

Vinarija Bononia porodice Šijački nalazi se u sremskom selu Banoštor, na severnim obroncima Fruške gore, tik uz Dunav, gde se nalaze i njihovi vinogradi. Vina su im sortna i u potpunosti oslikavaju predeo gde nastaju: voćna i sveža usled blizine Dunava koji noću donosi svežinu, a mineralna zbog zemlje koja je od davnina predodređena za vinovu lozu.

Već nakon prve berbe šardonea 2011. bilo je jasno da će biti jedinstvena. Visok procenat šećera i sveže kiseline obećavaju upečatljivo vino, pa je odlučeno da se prve litre samotoka uliju u barik. Uz tihu fermentaciju i bukvalno maženje i šaputanje vinu, nakon pet meseci „tečno zlato” spakovano je u svega 850 flaša! Iako su, s jedne strane, možda puštene u svet malo ranije nego što je trebalo, s druge strane pružaju mogućnost da se prati razvoj ovog vina.

Vino se pije i sa hranom i bez hrane, mada je ovo drugo uvek poželjnije. Možete uživati u njemu samo uz bademe ili suve kajsije, neutralan kravlji sir ili lagana jela od piletine sa blagim začinskim notama. Ali, za šta god da se odlučite, kako piše na samoj etiketi, najlepše je da u vinu uživate u dvoje!

Cena u maloprodaji kreće se oko 1.100 dinara.

Naziv vina: Chardonnay Ivana Šijački
Berba
: 2011
Sorta
: Chardonnay
Proizvođač
: Vinarija Bononia, Banoštor
Oblast
: Fruška Gora, Srbija
Sadržaj alkohola
: 13,8%
Temperatura serviranja
:10 - 12 °C
Zapremina flaše
: 0,75l 

Poslednji put izmenjenopetak, 26 februar 2016 19:30
nazad na vrh

Srodni tekstovi