Logo
Odštampajte ovu stranicu

Chardonnay 2011, Temet

chardonnay-temetPunjena 14. aprila 2012. godine, ova boca šardonea  novotalasnog vinskog čuda TemeT, vinarije iz Lozovika, odmah po otvaranju spremna je da vas navede na brojne prave i pogrešne tragove. Uz veliki trud uspeo sam nekako da je uhvatim za rep, kad već nisam mogao za glavu. A počelo je potpuno benigno...

 

Bistra, bleda i naznačeno zelenkasta tečnost širi veoma jak i ekstraktivan miris unaokolo barem 30 cm, što pored najave prijatne kiseline nagoveštava i ono nešto neobično što će se kasnije pojaviti kao vodeća komponenta u jako dugoj završnici. To je prva enigma na koju degustacijski nailazim.

Druga je prilično egzaktna, a odnosi se na temperaturu posluživanja. Naime, proizvođačka preporuka od 8 do 10 stepeni celzijusa korektno je određena, ali ovo vino je daleko kompleksnije nego što to objašnjenje na etiketi može podneti. Zašto? Jako ohlađen, šardone se ponaša skoro kao penušavo vino. Ide u nos, sakuplja vesele sitne mehuriće, jer  urađen je slično kao pinot gris istog proizvođača, što znači: mami suvoćom i potpuno novim pristupom u odnosu na šardonee koje smo navikli da pijemo!

Takođe, ovo vino kao da je nabijeno nekim čudnim elektricitetom od kojeg se brzo zagreva u čaši. Možda zbog toga nije idealan rashlađivač tokom vrelih letnjih noći, ali je zato više nego pouzdan pratilac čitave sezone i uz gotovo svako jelo.

Aromatska klackalica je ovde skliznula više prema jabukama i voćnim košpicama, a dalje od banana i ananasa. Ta koncentrisana i ponešto puterasta jezgra su ono što zbunjuje na nosu i u aftertasteu, čime miris prijatno pomalo povlači na vlažno seno i neke poznate ženske parfeme, a ukus na dodatnu mineralnost. Harmonične kiseline limetastog usmerenja otvaraju mogućnost dodatnog sazrevanja i ukazuju na perspektivu brojnih kasnijih zrelih transformacija. Lično, veoma me zanima šta će se dogoditi sa mehurićima tokom narednih 12 meseci u flaši.

Uživanje u ovom vinu traje dugo. Ono se prosto lepi za nepce i zahteva struganje jako slanim pečenim bademima. Fondue od sira ili biftek pripremljen na taj način će u ovom šardoneu pronaći najvernijeg saveznika.

Od samog početka vinarija TemeT insistira na dizajnu. Vitka flaša gotovo je do grla uvijena u etiketu od reciklažnog materijala zamišljenu tako da tananim prorezima formira slovo „T" na poleđini boce, tamo gde se obično nalazi razrez na uskoj dugoj suknji, radi lakšeg kretanja. Igra na adut seksepila nije samo pusti ples, ali bih lično voleo da postoji neko dodatno „prozorče” na suknjici da se lakše vidi unutrašnjost. Avaj, kvalitetna flaša previše je tamna čak i za moj Superman rentgenski vid, ali ipak dovoljno mračna da sadržini obezbedi mirne penzionerske dane.

Konačno, cena u maloprodaji od 860 rsd prava je sitnica za ugođaj koji se nudi i dugo pamti.

Naziv vina: Chardonnay
Berba
: 2011.
Sorta
: chardonnay
Proizvođač
:Temet
Oblast
: jagodinsko vinogorje
Alkohola
: 13,5%
Zapremina flaše
: 750 ml

Poslednji put izmenjenopetak, 07 septembar 2012 11:20

Srodni tekstovi

Content&Design © Vino.rs!. All rights reserved.