Mirjana Đurđević

Mirjana Đurđević

Mala istorija vinske boce

Vinski eksperti, samozvani kao i pravi, mogu satima da govore o čašama. Oblici, vrste stakla, ukrasi (da ili ne)... na vama je da odlučite koliko ćete ih saslušati a koliko poslušati, i u kojoj prilici.

Rinfuse or refuse

Mesecima pre nego što smo u našoj vinariji iskusili prvo flaširanje, dakle pre šoka koji smo doživeli kupujući flaše, pampure i etikete, čitam tekst na sajtu velikog engleskog distributera alkoholnih pića: Urađeno je istraživanje sa ciljem da se utvrdi koliko u stvariš platiš to što je u flaši kada kupiš vino određene cenovne kategorije. Nije baš primenjena teška naučna artiljerija, ali može da prođe.

Na degustaciji s Drakulom

Pročitam pre nekoliko nedelja da je najveći proizvođać italijanskog rizlinga posle Hrvatske – Rumunija!? Slede Mađarska, Austrija, Slovačka... Na kraju spiska je Španija, sa 20 ha sorte borba, koja je genetski zapravo italijanski rizling. Srbije na ovom spisku uopšte nema. Sad, možda smo tu negde oko Somalije, na tri čokota,  ili su ti podaci ’službena tajna’  famoznog Vinogradarskog registra, biće da je ovo drugo, ali o tome u nekom od sledećih nastavaka.

Napojimo kandidate

Srpsko predizborno proleće nije još ni granulo, a čoveku već dođe da se od muke uhvati za čašu. Ko se kandidovao, ko nije, ko hoće-neće, ko vreba iz mraka da pokupi kajmak, čija se čukunbaba prezivala Romanov, a ko je na ić još od kamenog doba... Zoon politikon u meni raste kao kvasac, bojim se doći će do nekontrolisanog vrenja, a onda zna se – ne popravi me niko do sledeće berbe. Pardon, izbora. A možda je bolje da napojim ja njih? Pa da uz čašu probranog vina svi lakše prebrode ono što im padne, štagod da padne. Ispostavilo se da zadatak nije nimalo lak, ali ni ja ne odustajem lako. 

Ciglom protiv prohibicije

Istoriju ne treba učiti iz filmova. Scenaristi su izgleda neki površan svet, nespreman da istražuje, pa im lako promaknu neke mnogo bolje, a istini bliže priče od...

Pretplatite se na RSS feed

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama