Pravi nos za vino

depardieu-nosIma li boljeg nosa za vino od onog čiji je vlasnik Sirano de Beržerak, pardon, čuveni glumac Žerar Depardje (Gerard Depardieu)? Nakon svetske slave koju je stekao glumački ostvarenjima, ovaj romantični džin okrenuo se proizvodnji vina i to kakvog! Iako poseduje vinograde i vinarije širom sveta, u Bordou, Langedoku, Alžiru, Argentini, Maroku, Španiji, na Siciliji, njegovo najvrednije imanje nalazi se u dolini Loare, u Anžuu.

Chateau de Tigne je prelepi drevni zamak okružen vinogradima gde nikoga ne bi začudilo da iz rajskih vrtova odnegde iskrsne neki od depardje-chateaumusketara ili Sirano glavom i bradom. A upravo se to i događa, jer se jedno od crvenih vina Depardjea tako i zove - Cyrano. Cabernet franc i sauvignon, pinot noir, sve rađeno na što prirodniji način, tajna je uspeha ovih vina i filozofija koje se Žerar pridržava. Vinogradi su starosti između 30 i 60 godina, a zanimljiv je roze sastava grolleau 80%, cabernet sauvignon 10%, gamay 10%. Kod belih sorti dominira chenin, tipično belo vino ovog teroara i naravno - chardonnay.

depardje-buradZanimljivo je da Depardje poseduje vinograde i u SAD i to u kooperaciji s verovatno najčuvenijim enologom sveta MIšelom Rolanom (Michel Rolland) i jednim od najbogatijih vinskih magnata Bernardom Magrezom, čovekom koji poseduje veći deo regije Bordo, što uključuje posede Château La Tour Carnet, Château Pape Clément i Château Romer, a pre nekoliko godina je viđen i kao kupac Chateau Latoura.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama