Supertoskanci
Q: Može li neko tačno da mi kaže šta su to supertoskanci?
(Dragana Bošković, Smederevo)
- Objavljeno u Q&A
- Tekst Ljubica Radan, enolog
Q: Može li neko tačno da mi kaže šta su to supertoskanci?
(Dragana Bošković, Smederevo)
Q: Često nailazim na reč cuvee, pa me zanima da li je to isto što i kupaža?
(Ilke, NS)
Q: Pročitao sam kod vas nedavno tekst o biodinamičkim vinima, pa me zanima koja je razlika između organskih i biodinamičkih vina?
(Aleksandar Mirković, Beograd)
Q: Vidim da se svi sada hvale autohtonim sortama, među kojima su i one koje to nisu. Znam da nije uvek lako uči u trag poreklu pojedinih sorti, ali me zanima zvanično za koje sorte u Srbiji možemo da kažemo da se autohtone?
(Lidija Marinković Maca, Beograd)
Q: Zašto je roze manje cenjen od belih i crvenih vina?
(Degustator)
A: Upravo pijuckam jedan odličan roze i uživam u potpunosti. Ne vidim ni jedan razlog zašto bi ga manje cenili. Ipak, ima i takvih. Proizvodnja rozea započinje od crnih sorti grožđa, od kojeg vino dobija samo bojene materije, mirisne i malu količinu fenolnih jedinjenja.