Dobar, a pristupačan porto

Dobar, a pristupačan porto

Q: Može li neko da mi preporuči dobar i pristupačan po ceni porto kod nas...
DJ Meho

A: Porto, kao pojačano vino, prigodan je za kraj obroka, uz desert poput tamne, gorke čokolade ili/i uz bademe, lešnike, suvo grožđe... Svakako je lep i bez hrane, ali uz dobro društvo.

Jedna od prednosti porta koja se ističe je njegova slast i visok procenat alkohola, što ga čuva od oksidacije i drugih neželjenih uticaja, a što ide u prilog njegovom čuvanju i nakon otvaranja. Dakle, porto nakon popijene određene količine, zatvorite i odložite na tamno i hladnije mesto, a zatim uživajte u istom i nakon nekog dužeg vremena.

Kod nas izbor porta nije velik. Međutim, ono što može da se nađe je dobar odnos cene i kvaliteta. Jedna od preporuka je Graham’s Fine Tawny porto ili Fine Ruby porto istog brenda ili nekog drugo, koji su laganiji i dopadljiviji za ljubitelje vina u odnosu na kompleksnije note odležalih Vintage Porta. (Vidi: Slatki život porta)
U svakom slučaju, za kupovinu ovih pojačanih vina, ali i bilo kojih drugih, predlažem specijalizovane prodavnice u kojima se vino čuva i neguje na adekvatan način i gde će vam rado ukazati na pravi izbor. Supermarketi i slične prodavnice u kojima postoji odeljak za vina nije za preporuku zbog visokih cena i ne tako velikog izbora kvalitetnih vina, kao ni stručnog osoblja.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama