Dobar, a pristupačan porto

Dobar, a pristupačan porto

Q: Može li neko da mi preporuči dobar i pristupačan po ceni porto kod nas...
DJ Meho

A: Porto, kao pojačano vino, prigodan je za kraj obroka, uz desert poput tamne, gorke čokolade ili/i uz bademe, lešnike, suvo grožđe... Svakako je lep i bez hrane, ali uz dobro društvo.

Jedna od prednosti porta koja se ističe je njegova slast i visok procenat alkohola, što ga čuva od oksidacije i drugih neželjenih uticaja, a što ide u prilog njegovom čuvanju i nakon otvaranja. Dakle, porto nakon popijene određene količine, zatvorite i odložite na tamno i hladnije mesto, a zatim uživajte u istom i nakon nekog dužeg vremena.

Kod nas izbor porta nije velik. Međutim, ono što može da se nađe je dobar odnos cene i kvaliteta. Jedna od preporuka je Graham’s Fine Tawny porto ili Fine Ruby porto istog brenda ili nekog drugo, koji su laganiji i dopadljiviji za ljubitelje vina u odnosu na kompleksnije note odležalih Vintage Porta. (Vidi: Slatki život porta)
U svakom slučaju, za kupovinu ovih pojačanih vina, ali i bilo kojih drugih, predlažem specijalizovane prodavnice u kojima se vino čuva i neguje na adekvatan način i gde će vam rado ukazati na pravi izbor. Supermarketi i slične prodavnice u kojima postoji odeljak za vina nije za preporuku zbog visokih cena i ne tako velikog izbora kvalitetnih vina, kao ni stručnog osoblja.

nazad na vrh

Srodni tekstovi