Najzastupljenija domaća sorta

Najzastupljenija domaća sorta

Q: Koja je najzastupljenija srpska atohtona ili novostvorena sorta u vinogradima?
Jankovski Bojan, Skopje
A: U Srbiji se konačno budi vinrastvo, vinogradarstvo, kao i vinska kultura. Uz sve to, proizvođači sve više shvataju vašnost domaćih, atuhtonih i novostvorenih sorti.

Iako je pre 10 godina bilo teško ubediti pojedine proizvođače da je dobro saditi autohtone i novostvorene sorte i započeti vinsku priču sa domaćim sortimentom, u poslednjih nekoliko godina taj trend se promenio.

Od autohtonih sorti, prokupac i tamjanika su najzastupljenije u centralnoj Srbijii. Njima se pridružuje i smederevka, iako je manje zastupljena. Danas imamo nekoliko veoma dobrih vina od pomenutih sorti koja su sve više tražena. U Vojvodini, tačnije na obroncima Fruške gore, više su zastupljene novostvorene sorte, jer su autohtone sorte  tog regiona ili potpuno isčezle ili su vrlo niskog kvaliteta.

Zato su i rađena istraživanja i oplemenjivački radovi na stvaranju novih sorti, koja će imati kvalitet i osobenost teroara iz kog potiču. Oplemenjivački radovi započeti su još 70-tih godina dvadesetog veka na Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, gde je do danas  stvorena 21 sorta vinove loze i 3 klona Italijanskog rizlinga. Kao najinteresantnije pokazale su se  sila, probus i neoplanta, dok su panonija i morava interesantnije za organsku proizvdnju zbog dobre otpornosti. Trenutno su to  mali zasadi, ali je zainteresovanost sve veća.

Na severu Vojvodine, gaji se autohtona sorta  kadarka, ali takođe na malim površinama. Treba spomenuti i sortu italijanski rizling, koja je najzastupljenija bela sorta grožđa na području cele Vojvodine. Zbog svoje izuzetno duge prisutnosti na pomenutim prostorima, mnogi je smatraju autohtonom, iako se o njenom poreklo još uvek polemiše.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama