Vino i crvenilo u licu

Vino i crvenilo u licu

Q: Primetila sam da uvek pocrvenim u licu posle 2-3 čaše vina, i to samo ako pijem crveno. Da li to ima neke veze, jer sam ubeđena da ima, a doktor mi kaže da nema?
Ceca Čakalović

A: Prema određenim istraživanjima, pojava crvenila nakon pijenja alkoholnih pića se javlja zbog slabe aktivnosti enzima aldehid dehindrogenaza. Ovaj enzim je zadužen za razgradnju acelaldehida, bioprodukta metabolizma alkohola.

Tako ne razgrađen, acetaldehid se akumulira u organizmu i izaziva pojavu crvenila. Drugi simptomi koji se mogu javiti su vrtoglavica, mučnina, glavoolja i povećan puls.

Rad pomenutog enzima je nasledan i u principu se ne leči. Jednostavno se takav rodiš i živiš s tim. Interesantno je da se ova pojava najčešće dešava kod osoba azijskog porekla, gde je utvrđeno da čak 50% Azijata nema poptunu mogućnost razgradnje ovog jedinjenjenja. Međutim, s obzirom na to da vam se pojava crvenila dešava samo kod konzumiranja crvenog vina, bilo bi dobro da uradite alergo test. Vino je kompleksna materija i neki ljudi su alergični na pojedine sastojke, poput alkohola, sumpora, fenola... U vašem slučaju, može biti u pitanju alergijska reakcija na neki sastojak iz crvenog vina, možda su u pitanju fenoli, a nisu alkohol i sumpor, pa bi bilo dobro da to proverite.

nazad na vrh

Srodni tekstovi