Koliko vino držati u frižideru?

Koliko vino držati u frižideru?

Q: U više navrata sam čuo mišljenje da hlađenje belog vina u frižideru koje traje dugo (nekoliko dana, npr) može da izazove trajni gubitak nekih svojstava. Uz preduslov da je reč o još uvek neotvorenoj butelji, da li ova priča ima utemeljenje u činjenicama?
S poštovanjem,
Dragan Grbić, Kikinda

A: Konstantna, umerena temperatura okoline prija svakom čoveku, posebno dok odmara. Slično je i sa vinom. Naime, svaka nagla promena temperature, visoka ili niska, ne pogoduje vinu.

Previsoka temperatura ubrzaće starenje vina i izazvati tzv. ukuvane arome. Sa druge strane, preniska temperatura može trajno uticati na gubitak pojedinih aroma iz sastava vina, čak i ako je u pitanju neki kraći period. Držanje neotvorenih boca u frižideru nisu najbolja rešenja.

Tačnije, mogu biti kobna. Iako držanje neotvorene boce na dva do tri dana ne bi trebala značajno da utiču na kvalitet vina, uvek je bolje neotvorene boce držati na prikladnijim mestima. Frižideri su napravljeni za brzo hlađenje hrane, uklanjanje vlage i toplote. To može izazvati sušenje vinskog čepa, što će prouzrokovati ulazak kiseonika, kao i ulazak i uticaj drugih mirisa od hrane koja je prisutna u frižideru. Vibracije koje frižider proizvodi takođe štete vinu.

Stoga se on ne preporučuje za bilo kakvo duže čuvanje vina. Alternativa postoji i ne moraju biti skupoceni vinski frižideri gde možete regulisati vlažnost i temperaturu. U nedostatki vinskog frižidera ili vinskog podruma, vina možete odložiti na neka mračna mesta, okrenuta ka istoku, poput ormana, na primer, koji nije blizu nekog ogrevnog ili vibrirajućeg predmeta.

Dakle, sva mesta koja su mahom mračna i imaju konstantu temperaturu i bez prisustva vlage odlična su zamena za čuvanje vina, ali ne dugo! Za one koji imaju retke primere skupih boca vina najbolje da ih odlože u sigurne, adekvatne vinske podrume.

nazad na vrh

Srodni tekstovi