Šta znači oznaka Grand cru?

Šta znači oznaka Grand cru?

Q: Šta je ključna razlika između vina s oznakom Grand Cru i onih Premium Cru? Negde sam nalazio i izraz Grand Cru Classe
Zoran Mihajlović, Novi Beograd

A: Gajenje vinove loze i proizvodnja vina ne potiče iz Francuske, međutim kao jedna od vodećih vinskih zemalja sveta uživa veliku popularnost i pažnju. Pored francuskih sorti, koje su preplavile svet, Francuska je veliki uticaj imala i na klasifikaciju ostalih evropskih vinskih država.

Jedna od najpoznatijih klasifikicajia u svetu vina je ona ustanovljena 1855. godine u Medoku (podregion poznatog francuskog regiona Bordo). Razlog zašto je urađena bila je stabilizacija cene vina, koje je pre toga bile veoma različite za vina sličnog kvaliteta. U toj klasifikaciji uključena su samo vina iz Medoka, osim jednog šatoa (Chatea Haut-Brion).

Tako su najbolji šatoi iz Medoka svrstana u grupu Grand Cru Classe (veliki klasifikovan rod) u okviru koje je utvrđeno pet Grand Cru Classe kategorija: Premier Grand Cru Classe (prvi rod), pa sve do petog roda Cinquieme Grand Cru Classe. Ova klasifikacija i danas važi, a u Premier Grand Cru Classe, tj. u najvišu klasu, spadaju Château Lafite-Rothschild, Château Mouton-Rothschild, Château MargauxChâteau Haut-Brion.

Kategorija ispod Grand Cru Classe u Medoku i Haut-Medoc je Crus Burgeois, a zatim Petits Cahteaux

U Sauternu i Barsaku, takođe podregijama Bordoa, poznatim po slatkim vinima, najbolja vina nose oznaku Premier Cru Superior, koju za sada ima jedino Chateau d'Yquiem, te postoje još kategorije Premier Cru i Deuxiemes Crus

U St. Emilionu privilegovani nose oznake Premier Grand Cru Classe, a odmah iza su Grand Cru Classe i Grand Cru.

Za razliku od Bordoa, Burgundija, takođe veoma poznata i značajna vinska regija Francuske, ima mnogo jednostavniju podelu svojih najboljih vina. Najbolja vina Burgudnije klasifikoavna su kao Grand Cru, a zatim sledi Premier Cru, kao sledeća takođe visoka kategorija vina. Na lestvici ispod nalazi se Village vina, a najniži klasu čine Regional vina.

Dakle, skoro svaka regija i pojedine podregije u Francuskoj imaju sosptvenu klasifikaciju koja je svojstvena samoj sebi, pa je prema tome treba znati kako bi mogli da raspoznate bolje od najboljeg. Iz tog razloga za ovakve avanture treba biti pripremljen!

nazad na vrh

Srodni tekstovi