Šta mi je obojilo jezik i zube?

Šta mi je obojilo jezik i zube?

Q: Ako posle ispijanja vina zubi i jezik poprime ljubičastu boju, da li to znači da su vinu dodavane veštačke boje?
(jelena 013)

A: Obojeni zubi posle ispijanja crvenog vina su detalj koji može da bude neprijatan. Vino sadrži kiseline koje nagrizaju glatku strukturu zuba, što za posledicu ima prijanjanje bojenih materija.

Isto se dešava i sa belim vinom, ali je vidljivost manja. Bojene materije koje crveno vino sadrži, zbog nagrizanja gleđi i stvaranja 'hrapave' površine, zadržavaju se na zubima i na taj način ih boje. U zavisnosti od sorte od koje je vino proizvedeno, boja će biti manje ili više intenzivna.

Da bi sprečili ovu pojavu ili umanjili dejstvo, predlaže se konzumiranje hrane sa većim sadržajem proteina, koja u reakciji sa jedinjenjima iz vina na određen način smanjuju pomenute posledica. Salivacija, tj.lučenje pljuvačke, neutrališe pH vrednost usne duplje, pa se posle nekog vremena boja gubi sa zuba. Zubari predlažu i žvakanje žvake nakon konzumiranja vina, što i povečava salivaciju.

Dodavanje bojenih materija u savremenom vinarstvu niti je dozvoljeno, niti je popularno jer se to rešava dodavanje vina koja sadrže više bojenih materija, a čime se nenarušava karakter vina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi