Šta je crvena ronska kupaža?

Šta je crvena ronska kupaža?

Q: Nailazim povremeno na izraz Rhone Red Blends, pa me interesuje šta to tačno podrazumeva?
(Goran Vujanić, Beograd)

A: Kupovina vina predstavlja pravi izazov za ljubitelje koji su  upućeni samo u mali deo vinskog sveta. Strani izrazi uz deklaracije koje često ne opisuju najbolje određeno vino, teško je razumljivo.

Ipak, za malo upućenije, određeni izrazi mogu da nagoveste stil i kvalitet vina. Rhone Red Blends nagoveštava da se radi o kupaži vina proizvedenih od crnih sorti grožđa gajenih u Francuskom regionu u dolini reke Rone. S obzirom na to da se u ovom regionu gaje mnoge crne sorte, koje bez ograničenja mogu da se kupažiraju, mnoge od njih mogu biti prisutne u kupaži.

Najviše gajena crna sorta severnog dela Rone je sira, a južnog dela grenaš, murveder i sinso.

Pomenuti izraz ukazuje na kupažu gajenih sorti pomenutog regiona, ali ne mora da znači da je vino iz istoimenog regiona, pa čak ni iz Francuske! Zemlja porekla se uvek nalazi na etiketi, ali ne i neki drugi detalji. Naime, u pojedinim vinskim regionima gaje se mnoge francuske sorte, pa se na etiketama može naći izraz poput Rhone Red Blends, koji ukazuje na tipične sorte iz regiona Rone, bez obzira što je to vino nastalo ponekad i daleko od Rone! 

nazad na vrh

Srodni tekstovi