Greška se skupo plaća

Greška se skupo plaća

Q: 1. Ljubitelj sam dobrih vina i imam malo iskustva u pravljenju. Porijeklom sam iz Republike Srpske, selo Gornji Smrtići kod Prnjavora. Koju sortu crnog i bijelog  grožđa da izaberem za zasad? Napominjem da po stilu obožavam vina Côte du Rhône i bijela alzaška.

(Dražen, Francuska)

2. Da li vam je poznato mesto za sadnju grožđa u Novom Pazaru? Ne znam ni koju sortu da zasadim, a voleo bih probati.
(N.N., Novi Pazar)

A: Podizanje zasada vinove loze je izuzetno zahtevan posao. Potrebno je sagledati i prikupiti informacije o mnogim faktorima pre donošenja bilo kakve odluke. Pre svega treba obratiti pažnju na prirodne uslove: klimatske (osunčanost, broj kišnih dana, prisutnost ranih i kasnih mrazeva, itd...) i zemljišne uslove, zatim sagledati nadmorsku visinu terena, ekspoziciju terena... Nakon što se utvrdi da su pomenuti faktori odgovarajući, pristupa se odabiru pogodnih sorti vinove loze i podloge za analizirani teren i parcelu.

Pored pomenutih faktora koje je neophodno utvrditi, potrebno je sagledati i ekonomske aspekte, tačnije proceniti potrebna ulaganja za podizanje zasada. Dakle, nužno je utvrditi mnoge faktore, uraditi brojne analize kako bi se donela prava odluka. Treba naglasiti da se ovde radi o višegodišnjem zasadu gde bilo kakva greška na samom početku, može da vas kasnije košta mnogo. Ulaganja su visoka, a obrt sredstava je spor. Ipak, ovakve informacije ne bi trebalo da budu razlog odustajanja. Samo je potrebno problemu pristupiti ozbiljno i uz stručnu pomoć.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama