Oksidirano vino u restoranu

Foto: Slobodan Vidović Foto: Slobodan Vidović

Q: Da li vina koja su oksidativna, koja nisu skroz oksidirala, treba vratiti u restoranu?
Nikola Bogičević

A: Uticajem kiseonika menja se izgled, miris i ukus vina. Ono postaje gorko i bez aroma. Iz tih razloga vino je neophodno dobro pripremiti pre flaširanja, kako bi mogućnost uticaja kiseonika sveli na minimum.

Međutim, nije uvek moguće sprečiti oksidaciju vina, posebno kada ono izađe iz vinarije. Razlozi mogu biti razni, a jedan od čestih su loši uslovi čuvanja zatvorene flaše ili čuvanje otvorene boce po nekoliko dana. Koji god da je razlog u pitanju, svaka promena izgleda, mirisa i ukusa vina koje nije prijatna i nagoveštava i najmanju neprijatnu promenu, treba vratiti! Ovo se ne odnosi samo na restorane već i na vinoteke. Ukoliko kupite vino i nakon probanja ustanovite da nešto nije u redu, imate pravo da tražite zamenu, uz račun. U slučaju  vinoteke, treba naglasiti da vino ne treba popiti, pa zatim otići do vinoteke i objasniti problem. Potrebno je donetu bocu s vinom za koje je ustanovljeno da ima manu, a osoblje vinoteke treba da  vam je zameni, ukoliko se utvrdi da vino doista ima manu.

Dakle, ukoliko se oseti bilo kakva negativna promena vina, imate pravo da zatražite novu čašu ili flašu, bez obzira da li je promena tek načela ili potpuno okupirala vino.

nazad na vrh

Srodni tekstovi