Koliko je vino dugačko?

Koliko je vino dugačko?

Q: Šta označava izraz dužina vina (wine's length) na koji povremeno nailazim u engleskim tekstovima?
(Zoran Lajčak, Beograd)

A: Kad probate vino, uz boju, miris, ukus, teksturu koja se javlja i oseća na jeziku i nepcu, balans, te neizbežnu završnicu ili aftertejst koji vam se iz tela vraća u nos a ostaje u dnu grla, sva vina manje ili više poseduju i neke osobine koje početnici u carstvu vinskih bajki ne moraju da uoče.

Izraz koji označava dužinu vinaupućuje na potencijalnu činjenicu da vam je u ustima dobar primerak maceriranog grožđanog soka. Naime, vino može biti kratko, srednje ili dugo. Prema pojedinim izvorima uzima se da je dužina (lenght) vina zapravo osećaj trajanja aroma i drugih nadražaja koje gutljaj vina izaziva od ulaska u usta i nakon gutanja, pa do kraja završnice.Pojedina vina, pogotovo mlada, osećate samo vrhom jezika, kao da ste ih tek poljubili. Potom se taj „božole“ efekat pretvori u tanine i kiseline ili šećer.Nešto kvalitetnija vina zadržaće se osim na vrhu i na sredini jezika, razdrmati još neke degustativne kvržice i malo se urezati u sećanje. Recimo da mladi rizlinzi i sveža bela vina pretenduju ovde na presto, dok impozantnu dužinu uglavnom nude „starci“ kvalitetnog udarca.

Uzmite da je aproksimativno vreme trajanja kratkih vina 20 sekundi, srednjih 30, a ona preko 40 i više sekundi su pravi šampioni!

Ali dužina, naravno, ne znači automatski i kvalitet. Jer ako vino nije prijatnog ukusa, čim duže, tim gore. Prirodno...

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama