Najpopularnije sorte u Srbiji

Najpopularnije sorte u Srbiji

Q: Interesuje me od kojih sorti se u Srbiji najčešće prave crvena i bela vina?
(Goran Vujanić, Borča)

A: Najčešće sorte grožđa od kojih se proizvode vrhunska crvena vina u Srbiji su kaberne sovinjon, game crni, burgundac crni (pino noar), merlo, i sve više marselan, sve poreklom iz Francuske, zatim vranac, koji vodi poreklo iz Crne Gore, te ovdašnja autohtona sorta prokupac i novostvorena sorta probus. Istovremeno, kvalitetna crvena vina najčešće se proizvode od prokupca, frankovke i portugizera (nepoznatog porekla, rasprostranjenog uglavnom u centralnoj Evropi), te skadarke crne,  jagodinke i srpskog rubina (domaće ukrštene sorte). U poslednje vreme puno se radi na revitalizaciji crne tamjanike ali ne treba zaboraviti sorte plovdinu kao i začinak koji je bio sastavni deo kupažnog crvenog vina istočne Srbije do druge polovine XX veka.

Što se belih vina tiče, ona vrhunska se u Srbiji proizvode od italijanskog rizlinga, sovinjona, šardonea, semijona, belog i sivog burgundca (pino blan i gris), žutog muskata, zatim muskat otonela, jedinstvenog u svetu muskat krokana, crvenog traminca i zelenog silvanca (poreklom iz Austrije), emerald rizlinga (poreklom iz Kalifornije), rajnskog rizlinga (poreklom iz Nemačke), žilavke (autentične sorte Hercegovine), smederevke i nešto manjoj meri župljanke, te bagrine (poreklom iz Rumunije) i tamjanike, muskatne sorte koja je, najverovatnije, poreklom iz Francuske, ali koju Srbi već 500 godina smatraju svojom autentičnom sortom. Poseban raritet je visoko kvalitetna sorta jagoda koja uspeva zasad isključivo u Župi Aleksandrovačkoj, ali nipošto ne treba zanemariti sjajna vina od novostvorenih i sve više korišćenih sortzi morava, sila i neoplanta.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama