Najpopularnije sorte u Srbiji

Najpopularnije sorte u Srbiji

Q: Interesuje me od kojih sorti se u Srbiji najčešće prave crvena i bela vina?
(Goran Vujanić, Borča)

A: Najčešće sorte grožđa od kojih se proizvode vrhunska crvena vina u Srbiji su kaberne sovinjon, game crni, burgundac crni (pino noar), merlo, i sve više marselan, sve poreklom iz Francuske, zatim vranac, koji vodi poreklo iz Crne Gore, te ovdašnja autohtona sorta prokupac i novostvorena sorta probus. Istovremeno, kvalitetna crvena vina najčešće se proizvode od prokupca, frankovke i portugizera (nepoznatog porekla, rasprostranjenog uglavnom u centralnoj Evropi), te skadarke crne,  jagodinke i srpskog rubina (domaće ukrštene sorte). U poslednje vreme puno se radi na revitalizaciji crne tamjanike ali ne treba zaboraviti sorte plovdinu kao i začinak koji je bio sastavni deo kupažnog crvenog vina istočne Srbije do druge polovine XX veka.

Što se belih vina tiče, ona vrhunska se u Srbiji proizvode od italijanskog rizlinga, sovinjona, šardonea, semijona, belog i sivog burgundca (pino blan i gris), žutog muskata, zatim muskat otonela, jedinstvenog u svetu muskat krokana, crvenog traminca i zelenog silvanca (poreklom iz Austrije), emerald rizlinga (poreklom iz Kalifornije), rajnskog rizlinga (poreklom iz Nemačke), žilavke (autentične sorte Hercegovine), smederevke i nešto manjoj meri župljanke, te bagrine (poreklom iz Rumunije) i tamjanike, muskatne sorte koja je, najverovatnije, poreklom iz Francuske, ali koju Srbi već 500 godina smatraju svojom autentičnom sortom.

Poseban raritet je visoko kvalitetna sorta jagoda koja uspeva zasad isključivo u Župi Aleksandrovačkoj, ali nipošto ne treba zanemariti sjajna vina od novostvorenih i sve više korišćenih sortzi morava, sila i neoplanta.

nazad na vrh

Srodni tekstovi