Vino za razmišljanje

Foto: Slobodan Vidović Foto: Slobodan Vidović

Q: Interesuje me šta se smatra meditativnim vinom, odnosno odakle taj termin?
(Tamara Vujošević, Beograd)

Pretpostavlja se da termin „meditativno vino“ potiče iz Italije, bar je italijanski gastronom Luiđi Veroneli skovao reč „meditazione“ da opiše slatka pasito vina koja su odležavala dugo godina u bariku. Jedno od takvih klasičnih vina je i Vin Santo ili toskansko slatko „sveto vino“, popularno u doba renesanse, kad su ga trgovci masovno donosili u Rim.

A omiljeno je bilo posebno za crkvene potrebe jer je moglo da stoji i po godinu dana otvoreno a da ne izgubi ništa od svojstava. Crociani Vin Santo iz Montepulćana, koje odležava devet godina u bariku i može da maturira preko dvesta godina, najpoznatiji je takav primer. Zanimljivo da je nedavno lično papa Franja doneo proglas kako se od sada u crkvene potrebe može koristiti isključivo vino organskog porekla (prirodno) i da nipošto ne sme biti kiselo.

Ali, šta su to zapravo meditativna vina?

Jednostavno, postoje vina koja želite da pijete bez ičega. Eventualno u dobrom društvu, uz kamin ili zalazak sunca. Vina gde uživate apsolutno u boji, mirisu, ukusu, teksturi, završnici. Svaki je gutljajčić namenjen nekom posebnom delu vašeg bića i time dragocen. Drugim rečima, meditativno je vino ono koje se uparuje s vašim sopstvenim ukusom i pogađa ga maksimalno. Za to vreme, ona druga vina, uparuju se sa ukusima hrane, nadopunjuju ih, popravljaju ili kvare.

Zato svoje meditativno vino nipošto nemojte po svaku cenu sljubljivati sa hranom. Zapamtite, to je vino vašeg raspoloženja i uticaji drugih aroma mogu vam ga lako izbaciti sa liste omiljenih ako trenutak ili par nije apsolutno pravi.

Za one koji još nisu otkrili svoje meditativno vino, mala preporuka kako da ga prepoznaju. Prema statistici, 60 procenata vina spadaju u potencijalna meditativna vina, a preostala su namenjena sadejstvu sa gastronomijom. Po pravilu to su vina s nešto više alkohola, od 14 procenata pa naviše, neka poznata crvena etiketa, vino koje je imalo dug proces vinifikacije u drvetu tipa brunelo, barolo ili šardone, možda slatka ili poluslatka vina... Ili jednostavno vino koje vas natera da uzmete još jedan gutljaj, zadržite ga u ustima i pokušate da proniknete u neobične slojeve, u kompleksnost koju ste uočili. Vino koje vas tera na razmišljanje.

nazad na vrh

Srodni tekstovi