Mit o vinskim suzama

Mit o vinskim suzama

Q: Da li je vino bolje ukoliko se na čaši jasnije vide „vinske suze“?
(Goran Miladinović, Beograd)

A: Vinske „suze“, odnosno „nožice“, kako ih još nazivaju, tragovi su vina koje se sliva s oboda po zidovima u unutrašnjosti čaše nakon što se vino zavrti. Nije retkost da čujete kako njihova pojava znači da je i vino dobro, ali da li je to doista tako? I šta nam te „suze“ govore?

Među ljubiteljima vina je oko te pojave ispredena čitava mala vinska mitologija, prvenstveno zato što njihovu pojavu nije lako objasniti. Ali, u stvarnosti „suze“ mogu da vam ukažu na malo toga o vinu, a praktično ništa o njegovom kvalitetu. U suštini, „suze“ su posledica procesa objašnjenog kao Marangonijev efekat, koji se bavi kretanjem fluidne smese na nekoj površini. U slučaju vina, gde su spojeni alkohol i voda, „suze“ se formiraju zbog kombinacije različitih molekularnih sila alkohola i vode i otpora na koju tečnost nailazi prilikom slivanja niz staklo čaše, a sve to uz postepeno isparavanje alkohola što menja strukturu tenzija u fluidu, odnosno vinu.

Kada zavrtite čašu s vinom, usled centrifugalne sile alkohol će kao lakši početi da se grupiše na unutrašnjoj strani stakla i zatim polako početi da isparava, dok će se voda (i sve ostale materije koje vino sadrži) kao teže i postojanije vratiti u čašu, kao kišne kapi na prozoru. To znači da na pojavu „suza“ poprilično utiču i temperatura i vlažnost prostorije gde vino pijete, oblik čaše, praktično nekoliko stvari, ali ne kvalitet vina!

U stvari, jedino što vam „suze“ govore o vinu jeste da u njemu ima – alkohola!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama