Da li mirisati pampur?

Da li mirisati pampur?

Q: Da li treba pomirisati pampur nakon otvaranja flaše vina i zašto?
(Goran M, Inđija)  

A: U pitanju je kod mnogih tek neka vrsta rituala za koji i nisu baš sasvim sigurni čemu služi niti šta tu treba da se namiriše, ali su negde videli ili čuli da se i to radi.

Kada vam konobar donese flašu vina i ponudi nakon otvaranja pampur, od vas se očekuje da pogledate da li se oznaka o proizvođaču utisnuta na pampuru slaže s vinom koje ste naručili, te da proverite kvalitet samog pampura, koliko je čvrst i kompaktan, da li je napukao ili se rasušio pa počinje da se kruni, koliko je vino prodrlo u njega, da li se javljaju na njemu kristali, ne daj bože plesni, bilo kakva uočljiva anomalija. Sve to može da se vidi ili oseti pod rukom, ali evo i valjanog razloga zašto nije na odmet nakon toga malo ga i onjušiti.

vinski pampuri

Izvestan broj vina zatvorenih prirodnim pampurom sadrže supstancu zvanu trihloroanizol (TCA), koja potiče od pampura i može bitno uticati na ukus samog vina. U najboljem slučaju, prigušiće arome, u najgorem, vino će poprimiti ukus buđi. Začkoljica leži u tome što ta nota buđi postaje izraženija kako vino dolazi u kontakt s vazduhom. Isprva vam se može učiniti da je sa vinom sve u redu, da biste petnaestak minuta kasnije zaključili kako baš i nije!

Iz tog razloga mirisanjem pampura možete brže i lakše zaključiti da li je vino „povuklo na čep“ ili ne. I na taj način poštedite sebe muka da kelenru vratite nepitko vino posle 15 minuta, nakon što ste ga svi već pomalo pijuckali.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama