Veganska vina i zabluda

Veganska vina i zabluda

Q: Bila sam nedavno u Italiji i među njihovim organskim vinima koja nose oznaku vino biologico videla i dosta onih deklarisanih kao vino vegano. Interesuje me kakva su ta veganska vina i šta su u stvari ona?
(Suzana Perić, Beograd)

A: Veganska vina, odnosno vino vegano kako ih Italijani nazivaju, termin je koji se koristi da bi se označilo vino u čijoj su proizvodnji korišćena isključivo enološka sredstva na bazi biljnih proteina. Naime, u procesu bistrenja i stabilizacije vina mogu da dođu u dodir s materijama životinjskog porekla. Većina tih sredstava su organskog životinjskog porekla (želatin, kazein, albumin, riblji mehur) i kosriste se veoma uspešno još od davnina. Na primer, jedna od najčuvenijih svetskih vinskih regija Bordo ima tradicionalni žuti kolač samo od žumanaca jer se belanca koriste za bistrenje crvenih vina.

Takođe, treba znati da se sva ta sredstva životinjskog porekla koriste isključivo kao pomoćna sredstva, a ne kao aditivi, što znači da ne ostaju u vinu. Ona jednostavno odreaguju s određenim sastojcima iz vina, vežu određenje komponente iz njega i zajedno sa njima se istalože. Kada se pretakanjem i filtracijom vino odvoji od taloga, ona se izbacuju zajedno sa njim. Znači, u vinu praktično nema prisustva sastojaka životinjskog porekla, ali zakonske regulative u pojedinim zemljama nažalu proizvođačima da svejedno navedu da li su bila korišćena tokom proizvodnje. Ukoliko nisu, onda vino može da dobije oznaku vegansko, što je danas u velikoj meri i marketinški potez.

Treba znati da upotreba ovih sredstava životinjskog porekla nije obavezna, već se koriste po potrebi. Tretmani svakako zavise od godine do godine i ne znači da će neko vino svake godine biti tretirano istim sredstvima. Pritom, postoje sredstva neorganskog porekla ili biljne alternative što proizvođači znaju da iskoriste u promo svrhe i da svoja vina nazovu veganskim, što ne znači da ona koja nisu okarakterisana kao veganska obavezno u svom sastavu imaju sastojke životinjskog porekla.

nazad na vrh