Šta je meritage?

Šta je meritage?

Q: Šta označava oznaka Meritage koja može da se nađe na vinima iz SAD?
(Goran Lukić, Banja Luka)

A: Iako se često čuje da se oznaka meritage čita u duhu francuskog jezika kao „meritaž“, autori ove kovanice insistiraju da je treba čitati kao „meritidž“ jer je izvedena od engleskih reči merit (izuzetna vrednost) i heritage (nasledstvo).

Termin se pojavio u upotrebi krajem osamdesetih godina prošlog veka nakon inicijative grupe američkih vinara iz Sonome i Nape da pronađu prepoznatljiv naziv za svoja vrhunska vina dobijena od sorti koje ulaze u sastav čuvenih kupaža iz Bordoa. Nakon javnog poziva stiglo je oko 6.000 predloga, a izabran je naziv meritage koji kombinuje engleske reči merit, što bi trebalo da ukaže na vrhunski kvalitet grožđa, i heritage, što aludira na viševekovnu tradiciju blendiranja tih sorti koje zajedno daju vrhunska vina.

Udruženje pod nazivom Meritage Association osnovano je 1988. godine i danas ima više od 350 članova, uglavnom iz SAD, ali i iz drugih država vinskog Novog sveta. Da bi vino dobilo tu oznaku mora da ispoštuje određene uslove. Crvena meritage vina moraju da sadrže minimum dve od sledećih sorti: Cabernet SauvignonMerlotCabernet Franc, Malbec, Petit VerdotSt. MacaireGros Verdot ili Carmenère, te da ni jedna od njih ne sme da bude zastupljena sa više od 90 procenata. Za bela vina je potrebno da budu zastupljene barem dve od tri bele sorte: Sauvignon blancSémillon ili Muscadelle du Bordelais, a takođe ni jedne ne sme da bude više od 90 posto.

Iako nije zapisano kao obavezno, strogo se vinarima preporučuje da naziv meritage koriste isključivo za svoje najbolje kupaže, te da maksimalna proizvodnja takvog vina ne prelazi 300.000 boca.

nazad na vrh