Organska vina u Srbiji

Organska vina u Srbiji

Q: Možete li mi reći da li se u Srbiji proizvode organska vina, da li je tačno da su mnogo skuplja i gde se mogu nabaviti?
(Dragana Zlokućane, Leskovac)

A:  U poslednje vreme dramatično raste popularnost organskih vina u čitavom svetu, a naznake trenda osećaju se i u Srbiji, kod proizvođača posebno.

U ovom trenutku svega nekoliko ovdašnjih vinarija poseduje organski sertifikat (strani ili domaći) za vinograde, a zbog nerazjašnjenih zakonodavnih rešenja do verifikacije novog zakona o vinu koja je u postupku, praktično srpski setifikat organskog vina nema niko! Ali, neki poput vinarije Imperator sa Fruške gore poseduju međunarodne sertifikate, kao što u sertifikovane proizvođače spadaju i McC McCulloch iz Erdevika i vinarija Plavinci iz Gročanskog vinogorja. Na putu da se u ovu grupu svrstaju su vina vinarije Bikicki sa vinogradom u Banoštoru, većina etiketa vinarija Oskar Maurer i Dukay-Sagmeister, kao i prirodna, uglavnom  nefiltrirana vina vinarije Todorović.

Valja imati na umu i nekoliko većih proizvođača koji su najavili prelazak ka organskom vinogradarstvu i vinarenju, bez obzira da li nameravaju i da sertifikatom postave zelenu oznaku organike na etiketi ili ne. Tako je vinarija Kovačević na Fruškoj gori opredelila nekih 70 hektara novih zasada za buduće organske ili biodinamičke vinograde, vinarija Temet iz Lozovika podiže organski vinograd sorte morava na osam hektara, a vinarija Doja u Topličkom kraju u potpunosti je posvećena organskom putu. I to je samo deo priče o narastajućem novom „prirodnijem“ talasu vinarenja u Srbiji, gde se u prvi plan ističe ekološka svest neophodna za zdravu budućnost Srbije, ali i plasman vina na inostranom tržištu gde jagma za prirodnim vinima postaje pravi trend.

Što se cena tiče, organska vina u principu jesu nešto skuplja za proizvođača, što je posledica neujednačenog roda kod ovakvog načina uzgoja vinove loze, ali s druge strane postoji ušteda na preparatima koji se koriste u konvencionalnim vinogradima. Ali, sve u svemu, cena ne bi trebalo da bude veliki faktor kod odluke da li kupiti ovakvo vino ili ne, već pre svega da li vam se to neko vino sviđa. I ne treba zaboraviti da tzv. konvencionalna vina nisu ništa neprirodno, te da mnogi vinari koji ih godinama ili decenijama proizvode vode računa da zaštita koja se primenjuje u vinogradu i tokom proizvodnje u podrumu bude u skladu s propisanim zdravstvenim standardima.

Ponudu organskih vina iz online prodaje Vino.rs možete pogledati ovde
nazad na vrh

Srodni tekstovi